Aktualno

CRES: Fešta od creske janjetine i sira

U subotu 26. 4.2025. s početkom u 17 sati...

Cres slavi 180 godina turističke tradicije: ACI marina Cres dobila priznanje za doprinos

U godini u kojoj Cres obilježava visoku obljetnicu, 180...

Kome i kada će se dodijeliti koncesija za Marinu Zadar?

Vlada još uvijek nije donijela odluku kome će dodijeliti...

Janjeće polpettine s pireom od graška

U svim zemljama Mediterana mesne okruglice od janjetine s raznim umacima i mirisnim začinima jedno su od najpopularnijih svakodnevnih jela. U Španjolskoj ih nazivaju albondigas, u Grčkoj keftedes, u Maroku i Turskoj kefte, u Italiji polpettine. Ovo je recept za talijanske polpetine u mirisnom umaku s paradajzom i začinskim biljem.

Sastojci za polpettine:

  • 1 janjeći but
  • 4 komada crvenog luka
  • 2 veće mrkve
  • 4 režnja češnjaka
  • 800 gr pasirane rajčice
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • par sjemenki kima
  • 2 lista lovora
  • 1/2 grančice ružmarina
  • 1 dl prošeka
  • 4 kriške starog kruha
  • mlijeko po potrebi
  • brašno po potrebi
  • 1 jaje
  • 2,5 dl maslinova ulja

Sastojci za pire od graška:

  • 150 g maslaca
  • 2 veća krompira
  • 500 g graška
  • 1 dl mlijeka
  • 2 listića mente
  • 1 režanj češnjaka
  • sol, papar, začini po ukusu

Priprema:

#1. Meso janjetine odvojimo od kosti i sameljemo na sitnu šajbu (ili neka Vam to napravi mesar) te stavimo u zdjelu.

#2. Stari kruh prelijemo sa malo mlijeka i nakon 10-tak minuta ocijedimo, razmrvimo ga prstima i umiješamo u meso.

#3. U široki lonac na 1,5 dl maslinova ulja stavimo pirjati sitno ribanu mrkvu i sitno sjeckani crveni luk te par sjemenki kima. Nakon par minuta dodamo sitno sjeckani češnjak, kratko propirjamo te trećinu pirjane smjese odvadimo u zdjelicu sa strane da se ohladi.

#4. Zatim u lonac dodamo pasiranu rajčicu, prošek, malo vode ili temeljca (možemo dodati i kost od buta da se kuha pa je izvadimo prije pasiranja umaka), lovor i ružmarin, posolimo i popaprimo po ukusu. Ostavimo da se kuha na laganoj vatri 45 minuta. Kad je umak skuhan izvadimo lovor i ružmarin (i kost ako smo ju dodali), pa umak izradimo štapnim mikserom i ostavimo da se dalje lagano kuha.

#5. Dok se umak kuha, u zdjelu sa mesom i kruhom dodamo ohlađenu pirjanu smjesu luka i mrkve s kimom (ona trećina koju smo ostavili sa strane), 1 jaje, cimet, muškatni oraščić, sol i papar. Sve dobro izmijesimo rukama. Od smjese oblikujemo male kuglice (smjesu za kuglicu možemo odvajati čajnom žlicom), uvaljamo ih u malo brašna te ih kratko popržimo u tavi na malo maslinovog ulja. Kad su pržene, ocijedimo ih od ulja i prebacimo u lonac u kojem se kuha umak. Nakon što smo ispržili sve kuglice kuhamo ih na laganoj vatri u umaku još otprilike pola sata. Provjerimo okus, po potrebi dodamo začine pa uklonimo s vatre.

#6. Janjeće polpetine serviramo na pireu od graška. Za pripremu pirea od graška skuhamo kockice krumpira u posoljenoj vodi, a kad je skoro kuhan dodamo i grašak. Kad su i grašak i krumpir kuhani ocijedimo ih, dodamo jedan sitno sjeckani režanj bijelog luka, 2 listića mente, maslac, mlijeko, sol i papar te sve izradimo štapnim mikserom ili u multipraktiku.

Janjeće polpettine s pireom od graška
Janjeće polpettine s pireom od graška / Foto: Pave Turić

Novo

CRES: Fešta od creske janjetine i sira

U subotu 26. 4.2025. s početkom u 17 sati...

Cres slavi 180 godina turističke tradicije: ACI marina Cres dobila priznanje za doprinos

U godini u kojoj Cres obilježava visoku obljetnicu, 180...

ACI Card pogodnosti za 2025. godinu

ACI Card je članska kartica namijenjena isključivo nautičarima koji...

Kome i kada će se dodijeliti koncesija za Marinu Zadar?

Vlada još uvijek nije donijela odluku kome će dodijeliti...

CRES: Fešta od creske janjetine i sira

U subotu 26. 4.2025. s početkom u 17 sati održat će se Fešta od creske janjetine i sira na glavnom gradskom trgu u Cresu....

SLANO: Sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine na blagdan Gospe od anđela, 2. 8. 2024.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u Dubrovačkom primorju, koji je nadaleko poznat po velikom broju ražnjeva na kojem se vrte janjci. Tradicionalno...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda...) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here