Aktualno

ISTRA: Dan otvorenih vinskih podruma, 26. 5. 2024. – Popis vinarija

Posljednje nedjelje u svibnju, 26.5. 2024. posjetiteljima će i...

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

Kako je Hrvatska postala raj za nudiste: Priča o jadranskom krstarenju kralja Edwarda i Wallis Simpson

Deset dana jadranskog ljetovanja engleskog kralja i njegove američke ljubavnice promijenilo je povijest Velike Britanije, a moglo je dramatično promijeniti i završetak II. svjetskog rata. U uvali Kandarola na Rabu zaljubljeni par prepustio se užitku dodira vode na golom tijelu

Hrvatska ima danas na turističkoj naturističkoj karti svijeta top poziciju. Popis nudističkih plaža, a i kampova je podugačak. Od sjevera do krajnjega juga. Od plaže Moj Mir kod Savudrije, Ladinog gaja kod Umaga, popularnog kampa i plaže na otočiću Koversada kod Vrsara do Crvenog otoka i Valalte kod Rovinja. Od Baldarina i Kovačina na Cresu, Sunčane uvale na Lošinju, plaža Bunčuluka, Jablanova i Konobe na Krku, Ciganke i Sahare kod Lopara do Šimuna i Straška na Pagu. Od hvarske Mekičevice i Jerolima, Pakline na Braču, Lenge Brendane, Badije, Velike i Male stupe na Korčuli do Lokruma, Lapada i Plata u Dubrovniku … I još nebrojeno mnogo drugih isto tako popularnih na brojnim otocima i duž cijele jadranske obale.

A sve je počelo u rapskoj uvali Kandarola u kojoj su se bez odjeće prvi okupali, ni manje ni više, nego tada aktualni britanski suveren Edward VIII. i njegova ljubavnica američka pučanka Wallis Simpson. Za plivanje bez odjeće kralje Edward tražio je od lokalnih vlasti dopuštenje, i dobio ga je. Time službeno počinje naturizam na Rabu.

Sve što se i zašto se događalo prije i poslije toga čista je povijest. Ali je pritom nepobitna činjenica da je upravo tih deset dana jadranskog krstarenja kralja Edwarda i Wallis Simpson začelo u Hrvatskoj raj za nudiste. I da je ono iz temelja promijenilo odnose u britanskom kraljevstvu, jer se kralj baš na tom krstarenju odlučio oženiti Wallis Simpson, pa i pod cijenu abdikacije. A da se to nije dogodilo, II. svjetski rat imao bi vjerojatno sasvim drugačiji tijek.

Kralje Edward sa ljubavnicom Wallis Simpson na ljetovanju u Dalmaciji
Šetnja u Dalmaciji 1936 Izvor National Media Museum

Rapsko dobacivanje mršavici Wallis Simpson

U siječnju 1936. godine je umro britanski kralj George V. Naslijedio ga je njegov sin Edward kojem su tada bile 42 godine. Edward odmalena nije baš nešto ambiciozan, a i mučio ga je manjak samopouzdanja. Bila je to posljedice odgoja i postupaka njegovog viktorijanski strogog oca. Nije samo Edward bio žrtva takvog, današnjim rječnikom kazano – oca zlostavljača. Žrtva takvog odgoja bio je i njegov mlađi sin princ Albert, uskoro i Edwardov nasljednik, koji je imao tešku govornu manu.

No, ovdje priču nastavljamo opet s Rabom. Ali ne s Kandarolom i golim engleskim parom, već s jednim narodski maštovitim opisom dotične dame Wallis Simpson. Naime, kada je onako mršava i usukana s kraljem 1936. prolazila gradskim ulicama Raba, jedan je od Rabljana onako nimalo džentlmenski dobacio: “Pa ova izgleda kao da su je izmrijestila dva bakalara”.

Jest, Wallis Simpson nije izgledala baš ženstveno. Više je bila nalik strogoj viktorijanskoj guvernanti kojoj je jedini cilj bio nemilosrdno izvođenje na pravi put plahog dječarca, kakvim se činio Eduard, premda je tada već imao 42 godine. No, bila je to samo njena fasada iza koje se krila slobodoumna i ljubavnim avanturama sklona američka ambiciozna žena, ujedno željna svjetskog utjecaja i moći.

Sudbonosno desetodnevno krstarenje hrvatskim Jadranom

Zavirimo malo u slijed događaja koji su prethodili njihovom sudbonosnom desetodnevnom krstarenju hrvatskim Jadranom. Wallis je najprije bila u braku s oficirom američke mornarice Winom Spencerom. Imala je i ljubavnika u Washingtonu. Bio je to jedan argentinski diplomat. Kada je Spencer dobio premještaj u Hong Kong, otišla je s njim, ali su se razišli pa je nastavila živjeti s novim ljubavnikom u Šangaju. No, kružile su i glasine da je usput svoje seksualne vještine usavršavala u jednom šangajskom kupleraju. Potom se preselila kod prijatelja u Peking, gdje joj je ljubavnik bio talijanski diplomat grof Galeazzo Ciano, kasnije Mussolinijev zet. Tada se vratila u Ameriku gdje joj je brak ponudio bogati Ernest Simpson, koji je također bio u braku i imao je i djecu. Oboje su se razveli i preselili u London, gdje će započeti zajednički život. Wallis Simpson našla se u visokom društvu i svuda je govorila kako želi upoznati princa od Walesa – Edwarda, budućeg kralja Velike Britanije. Princ od Walesa volio je žene, volio je zabave i putovanja, i na kraljevskom dvoru njegova oca kralja Georga V i tadašnjeg premijera Stanleya Baldwina jako su brinule brojne seksualne afere budućeg kralja.

Wallis je uspjelo doći do princa od Walesa, ali ne baš posve otprve, i ne baš tako jednostavno. Najprije se upoznala sa sestrom tadašnje Edwardove ljubavnice, Consuelo. Onda ju je Consuelo upoznala sa svojom sestrom Thelmom Lady Furness, koja je imala muža, ali bila je zvanična prinčeva ljubavnica. Onda je Lady Furness na jednoj svojoj zabavi predstavila Wallis princu Edwardu. Bilo je to 10. 1. 1931. godine.

Nastavili su se viđati do 1934. godine na različitim partyjima. Princ nije skrivao da mu se sviđa što ga ona ne tretira kao uzvišno kraljevsko visočanstvo, nego kao nekog sebi podložnog. Na primjer, uzela bi mu nož iz ruke da mu ona nareže piletinu u tanjuru, kao da je dijete … Ili bi mu naredila da joj on osobno zove taksi, iako je tu bila brojna posluga …

Kada je njen muž osiromašio, Wallis kreće u žestoki lov na princa. U siječnju 1934. godine napokon je uspjela u naumu. Iskoristila je priliku dok je Edwardova ljubavnica Lady Furness bila na kraćem putu u New Yorku. Postala je Edwardova ljubavnica.

Te su godine krenuli i na prvo zajedničko krstarenje. Plovili su i uživali uz španjolsku obalu: Baleari, Palma de Mallorca, Andaluzija, Costa del Sol … Edwardov službeni biograf tada je zapisao: “Naš je princ postao ropski ovisan o njoj …”.

Dragulji za Zagreb, Šibenik, Rab, Korčulu i Dubrovnik

Edward je odmah preuzeo potpunu financijsku brigu o Wallis. Nije joj smjelo ništa faliti. Živjela je poput kraljice, obasipao ju je skupocjenim darovima, nakitom, draguljima. Nije joj nedostajalo novca pa je i ona darivala Edwarda. Kasnije će se u njenoj ostavštini naći i Wallisin dar Edwardu iz 1935. godine – zlatna kutija za cigare s ugraviranom kartom svijeta na kojoj su gradovi koji su za njih dvoje bili najvažniji označeni draguljima. No, kako je Wallis nadživjela Edwarda, kasnije će Wallis kao udovica još jednom ljetovati Hrvatskoj pa će tabakeru doraditi i izgledat će ovako: uz Zagreb kao glavni grad Hrvatske dala je ugraditi rubin, uz Šibenik grimizni ametist, uz Rab tirkizni smaragd, uz Korčulu bijeli dijamant, a uz Dubrovnik plavi smaragd. Time je u svojim uspomenama još jednom pokazala koliko je za nju bilo značajno tadašnje krstarenje Jadranom s njenim Edwardom.

No, vratimo se njihovoj uzbudljivoj životnoj priči i slijedimo je do samoga kraja. Nakon krstarenja Jadranom Edward i Wallis nisu se više razdvajali. Kad su se vratili u Englesku Edward je premijeru najavio svoje kraljevsko vjenčanje s Wallis Simpson, čim se ona rastane od muža. Tako bi njegova ljubavnica, američka pučanka i k tome još žena, za tadašnje pojmove, sumnjivog morala, sa dva živuća bivša muža postala engleska kraljica! Premijer i Vlada bili su protiv, a kad je kralj Edward shvatio da će njegovo vjenčanje, čak i u varijanti gdje njegova žena ne bi bila službena kraljica, izazvati urušavanje britanske monarhije, odlučio je abdicirati. Cijeli se svijet u šoku pitao čime je to Amerikanka opčinila Edwarda da se odrekao kraljevstva.

Naš je princ slijedi kao psić

Da bi stvari bile jasnije, vratimo se malo u vrijeme dok je Wallis živjela u Kini. Zvala je to svojom Lotus godinom. Nije baš posve jasno što je ona s time imala na umu. Ali zna se da je lotus prekrasan cvijet i da su Kinezi na poseban način ženskoj djeci bolno savijali stopala tako da ostanu mala i savijena prema gore baš u obliku lotusa. Bio je to silno bolni postupak. Djevojčicama su od šeste do devete godine, baš u vrijeme kada se tijelo počne formirati, podvezivali stopala toliko čvrsto da bi redovito došlo i do loma kosti prstiju. Moda “lotus stopala” počela je prije više od dvije tisuće godina kada se jedan od careva iz dinastije Tang zaljubio u kurtizanu s takvim sitnim lotus stopalima obučenim u svilu. Otada je to postao tradicijski kult, kineski simbol ljepote, modni trend i obilježje ugleda.

Teško da je ta već odrasla žena u svojoj “godini lotusa” nešto takvo radila sa svojim tijelom. Vjerojatno je mislila na neki drugi oblik svoje osobne transformacije. U Kini je zasigurno otkrila puritanskom Zapadu tada posve nepoznatu filozofiju i religiju poznatu pod nazivom Taoizam. Postavke Taoizma među ostalim tumače da seksualnost upravlja životnom energijom, da o tome ovisi i dugovječnost pa su se sljedbenici koristili i raznim poticajima, kupkama, masažom, tehnikama disanja i afrodizijacima. Možda se iza Wallisine “lotus godine” krije i seksualno umijeće koje je, kako su zlobnici tvrdili, Wallis Simpson usavršavala u nekom šangajskom bordelu.

Bilo kako bilo, sve se to jako sviđalo plahom i zbunjenom Edwardu. Očito je uživao u njenoj prema tadašnjim društvenim regulama ponižavajućoj dominaciji žene nad muškarcem. Kad su krstarili španjolskom obalom 1934. još jedan pripadnik njegovog stafa, John Aird također je zapisao: „Princ je izgubio samopouzdanje, slijedi W. posvud kao psić.”

Umjesto brodske biblioteke – vinoteka

A onda su 1936. godine zajedno otišli na krstarenje Jadranom. Kralj Edward je unajmio od prebogate udove Lady Yule njenu super jahtu Nahlin za svoje privatno putovanje. I tu je Wallis odmah preuzela inicijativu. Oboje su znali da je ekstra moralna Lady Yule strogi trezvenjak, ali se Wallis nije dala smesti. Uz Eduardovu pomoć smjesta je izbacila sve knjige iz brodske biblioteke i zamijenila ih bocama, whiskeya, gina, konjaka, votke i bogatom kolekcijom vina. S još nekim hitnim preinakama u spavaćoj sobi, salonu, kuhinji i smočnici, brod je pretvoren u bonvivansku ploveću palaču.

Krstarenje Jadranom započeli su u Šibeniku. Nakon što su svojim čuvenim kupanjem bez odjeće do dana današnjega povijesno obilježili rapsku uvalu Kandalora, nastavili su prema sjeveru, jahta je plovila u Velebitskom kanalu, pristala na Molatu … Nedavno je otkrivena i njihova fotografija s Kornata. Na njoj se vidi kako izvlače brodski dinghi u neku uvalu, a bili su odjevena. Nisu se kupali. Zatim su posjetili Trogir.

Nije to bilo neko privatno ljubavničko krstarenje, jer su ih je sukladno kraljevskom protokolu pratila dva broda britanske mornarice, uključujući i jedan razarač. Bili su tu i brojni fotografi svih svjetskih medija, koji su zabilježili brojna njihova kupanja i šetnje dalmatinskim gradovima i otocima. Nažalost to njihovo najslavnije kupanje bez odjeće na Rabu nije fotografijom nigdje zabilježeno. No, postoji svjedočanstvo da se Wallis gola okupala i na Jerolimu kod Hvara gdje je danas naturistička plaža. Također se Nahlin usidrila između Lumbarde i Vrnika, gdje je velika mogućnost uživanja u blagodatima mora bez odjeće. (Tamo se okupala i posada naše Nautičke patrole, ali ne bez odjeće).

Redovna porcija stonskih kamenica

Poznato je da se jahta slavnih ljubavnika najviše motala oko Dubrovnika i Korčule. Samo su jednom izašli u Dubrovniku na večeru, a sve ostalo blagovanje odvijalo se u brodskoj kuhinji i trpezariji. Jasno je da su na brod pristizale i kamenice iz obližnjeg Stona, koje su i tada bila poznate. Stonjani su svježim kamenicama redovno opskrbljivali sve kraljevske trpeze u Europi, pa tako i onu u Londonu.

Na tom jadranskom krstarenju kralj je odlučio za zajednički život i brak s Wallis.

Suočen s izborom ili Wallis ili prijestolje, Edward je u prosincu 1936. godine, nakon 326 dana vladavine, abdicirao u korist svoga mlađeg brata. Edward i Wallis sklopili su brak nakon što je okončan njen drugi razvod, 3. lipnja 1937. godine u privatnoj ceremoniji koju su članovi kraljevske obitelji bojkotirali. Bila je to zapravo pobjeda ljubavi opasna po krunu, a tadašnjim tradicionalistima i monarhistima čin sasvim izvan pameti. Dva dana nakon abdikacije Edward je od svog brata, novoga kralja, dobio samo zbog njega uvedenu titulu vojvode od Windsora, a izmjenom zakona i presedanom ostavljeno mu je pravo na oslovljavanje s “Kraljevska Visosti”. Ali njegova supruga i eventualna djeca se ne mogu tako oslovljavati i neće imati mjesto u nasljednom nizu. Wallis je tako postala vojvotkinja od Windsora.

Edward i Wallis kod Hitlera

U to su vrijeme u Njemačkoj nacizam i Hitler na vrhuncu svoje agresivne histerije “ibermenša” za “dojčland iber ales” i prvih ratnih priprema za svjetsko osvajanje “lebensrauma”. Englezi su u svojoj vanjskoj politici i antinacističkom raspoloženju sasvim jasni – ni slučajno s Hitlerom. Britanska Vlada je savjetovala Edwarda i Wallis da ne prihvate poziv da posjete Njemačku, ali su se oni na to oglušili. Iz Berlina je onda u svijet krenula šokantna slika: nasmijani Edward i Wallis rukuju se s Hitlerom. I ne samo rukuju – Edward s poluuzdignutom ispruženom rukom nacistički salutira Adolfu Hitleru.

Nakon toga, povratka više nema. Cijeli svijet smatrao je i smatrat će Edwarda dovijeka simpatizerom Hitlera i nacista. U to vrijeme javno će mu se pripisivati i želja da Velika Britanija sklopi pakt o suradnji s nacističkom Njemačkom. Potvrđuje to i glavni arhitekt i ministar naoružanja nacističkog režima Albert Speer u svojim memoarima. Doduše, ne kaže da je Edward to najavljivao, ali očito utemeljeno tvrdi da bi rat sasvim sigurno drugačije završio da je Edward ostao na britanskom prijestolju, jer bi se Velika Britanija borila na strani Njemačke.

Poznavatelji tadašnjih prilika bezrezervno će ustrajati na tome da je za sve kriva Wallis. Pa i za tu Edwardovu sklonost Hitleru i nacističkoj Njemačkoj jer je naprosto opčinila njihovog kralja, a i iz njene biografije jasno je da je bila sklona aktualnu svjetsku politiku voditi iz kreveta s utjecajnim ljudima, posebno u vanjskoj politici. Najprije je u Americi bila ljubavnica argentinskog diplomata, pa zatim u Kini Mussolinijevog ministar vanjskih poslova grofa Galeazza Ciana, a potom je navodno ljubovala i s Hitlerovim ministrom vanjskih poslova von Ribbentropom. Da se ostvario prvobitni Edwardov plan i da je Wallis postala britanska kraljica, vrlo je vjerojatno da bi Engleska i Njemačka postale saveznice. Drugi bi svjetski rat završio bogznakako, a tada ni karta svijeta ne bi izgledala ovako. Edward će u svojim memoarima nakon rata priznati da ga je tadašnja nacistička Njemačka fascinirala, no demantirao je tvrdnje da je podržavao nacizam i da je priželjkivao savezništvo Engleske i Njemačke.

Lagodni život u Parizu u dvoje

Prepustimo sada da nas dalje kroz njihov život vode saznanja britanskog pisca i voditelja Huga Vickersa, autora brojnih kraljevskih biografija, dobrog poznavatelja dvora i svih zbivanja vezanih za britansku kraljevsku obitelj.

Kraljevska obitelj nije željela imati nikakve javne odnose s Edwardom i njegovom ženom, svi su ga se odrekli, pa i majka. Odnosi su se sveli na obaveze da Edwardu plaćaju uzdržavanje uključivši i kuću Sandringham i zamak Balmoral, što je Edward naslijedio od oca u svoje privatno vlasništvo pa nije prešlo na novoga kralja skupa s krunom.

Nakon rata Edward i Wallis preselili su u Pariz gdje su imali lijepu velika vila nedaleko centra Pariza, koja je sljedećih nekoliko desetljeća postala mjesto okupljanja poznatih osoba i uopće otmjenog svijeta. Gosti su im bili Maria Callas, Elizabeta Taylor i Richard Barton, Marlena Dietrich, japanski car i carica … Edward nije imao nikakvih profesionalnih obveza, Uživali su u lagodnom životu. Wallis je nosila kreacije Diora, Givenchyja i Coco Chanel a najpoznatiji draguljari izrađivali su nakit posebno za nju.

A onda u svibnju 1972. godine – šok. Edward je teško obolio. Dijagnoza – uznapredovali rak grla. Život mu se ugasio u roku od desetak dana. Bilo mu je 77. godina. Wallis nije bila spremna na to. Nije znala kako živjeti bez Edwarda. Ostala je sama.

Usamljena udovica – žrtva okrutne odvjetnice

“Trajno zatvorena u pastelnoplavu spavaću sobu s pogledom na travnjak oko vile na rubu Bulonjske šume u Parizu, vojvotkinja od Windsora bila je zatočenica u vlastitom domu. Odbačena od kraljevske obitelji, bez vlastite obitelji i bez prijatelja koji bi je mogli zaštititi, Wallis Simpson bila je bespomoćna, zlostavljana, orobljena, često omamljena sedativima i beznadno sama. Zdravlje je nije služilo, a pamćenje joj se pogoršavalo, što je njena odvjetnica Suzanne Blum debelo iskorištavala”, piše Hugo Vickers u svojoj knjizi “Behind Closed Doors”, koju je Daily Mail najavio kao “tragičnu priču o usamljenoj ženi koja je postala žrtvom okrutne odvjetnice Suzzane Blum”. Vickers opisuje Blum kao sotonsku spodobu koja je najprije počela prodavati novinama ljubavna pisma Wallis i Edwarda za javnu objavu, a zatim i dragulje iz njezine bogate kolekcije.

Nakon Edwardove smrti Blum je udaljila ljude od Wallis. Otpustila je i osoblje koje je godinama kod njih radilo. Onako samu, pogubljenu i bolesnu lako je gramzljiva Blum uvjerila da je potkradaju. A onda se zlo nastavilo. Wallis je pala iz kreveta i slomila kuk. Trpjela je strašne bolove. Blum ju je odvela u bolnicu tek nakon tjedan dana. Tada ju je uspjela nagovoriti da otpusti i britanskog odvjetnika Sir Godfreya Morleya. Tako je postala njena jedina pravna zastupnica. Odmah je napravila sporazum da vojvotkinja imovinu nakon smrti ostavlja francuskim muzejima, a francuska vlada joj do kraja života neće naplaćivati porez na vilu. Blum je time zaradila Orden Legije časti.

Suza na obrazu bolesne i nemoćne Wallis

Krajem 1975. Wallis je pukao čir na želucu. Kada se vratila iz bolnice Blum ju je izolirala u sobi na katu. Estetski kirurg Robin Beare nekako se uspio probiti do Wallis. Bio je zgrožen onim što je vidio. Wallis je bila toliko drogirana sedativima da uopće nije mogla razgovarati. “Jedini znak da me prepoznala bila je suza na njenom obrazu”, ispričao je dr. Beare. Ruke su joj se od artritisa tako deformirale da su joj morali rezati vjenčani prsten. Blum je i to iskoristila. Budući da se Wallis nije mogla ni potpisati, poslala joj je francuskog službenika s ugovorom kojim vojvotkinja daje Suzanne Blum sva prava zastupanja u pravnim poslovima. Nakon Wallisine smrti 1986. godine Blum je na dražbu stavila i posljednje njene najpoznatije primjerke nakita.

Nakon svega, ostala je ova jedinstvena dramatična ljubavna priča. I misterij: jesu li Wallis Simpson i kralj Engleske Edward VIII. toliko voljeli Jadransko more doživjeti u totalnom zagrljaju na svakom djeliću svoje kože da su se tako kao u Kandaroli i drugdje po Jadranu kupali goli? Bilo kako bilo rapskoj Kandaroli, a i Hrvatskoj donijeli su svjetski pečat kraljevskog raja za naturiste.

Na naslovnoj fotografiji: Uvala Kandarola na Rabu

Novo

ISTRA: Dan otvorenih vinskih podruma, 26. 5. 2024. – Popis vinarija

Posljednje nedjelje u svibnju, 26.5. 2024. posjetiteljima će i...

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

ACI marine Rab i Supetarska Draga: Branko Pahljina – direktor od prvoga dana

Branko Pahljina nažalost nije više među živima. Tim je vrijednije njegovo svjedočanstvo o ove dvije rapske marine, što smo ga zabilježili u našem razgovoru...

Jere Slavica, zamjenik Veljka Barbierija: “Razvijali smo ACI kao sustav u kojem bi nautičaru uz nautičke bile pružene i trgovačke i ugostiteljske usluge, tehnički...

- Znate, kad smo dogovorili ovaj razgovor za monografiju o stvaranju ACI-ja, nisam mogao zaspati cijelu noć – dočekao nas je poslovni savjetnik Jere...

Murva iz NP Krka natječe se za titulu Europsko stablo 2024 – GLASAJTE

Kao Hrvatsko stablo godine murva iz Nacionalnog parka Krka jedna je od petnaest finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe. Natjecanje za europsko...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here