Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

KRSTARENJE ZA POČETNIKE: Kako se ponašati na brodu, što sa sobom ponijeti

Brod je i prijevozno sredstvo i mjesto življenja. Svaki i najmanji prostor ima svoju funkciju i u isto je vrijeme na raspolaganju svima. Posebno kada je riječ o malim krstašima, i onima na motor i onima na jedra. A ovdje je riječ o brodovima koji bi trebali biti i sredstvo užitka u moru i plovidbi i mjesto ugode i zabave pa je ponašanje ljudi tim važnije.

Što ponijeti

Što od osobnih stvari i potrepština ponijeti na ljetno krstarenje? Olujno odijelo vam vjerojatno neće trebati, ali ako već imate lagano olujno odijelo – ponesite ga. Ako ne, bit će dovoljna kišna kabanica ili nepromočiva vjetrovka s kapuljačom (kišobran nije poželjan predmet na brodu), a dobro je imati i nepromočive hlače. Najpogodnija je trenirka, ponesite i rezervnu, ako se jedna smoči. Naravno, bit će tu i majice koje rado nosite, kupaći kostimi, kratke hlače, duge hlače i vesta za večer.

Na nogama: kožne cipele-brodarice ili brodske tenisice s mekim nekližućim potplatom te japanke ili natikače. I obavezno jače tenisice za izlete kroz krš, … Brodarice i brodske tenisice nužne su i kod jedrenja na običnom krstarenju a posebno na sportskom ili rekreativnom jedrenju. Prava obuća štiti od udaraca i zapinjanja o jedriličarske instalacije u kokpitu, na bočnim prolazima broda i na pramcu. Razbijeni nožni prsti, osim što bole imaju još jednu ružnu posljedicu: krv na brodskom bijelom dželkotu ili na tikovini sasvim sigurno nepovratno će pokvariti provod.

Vrlo je važno ponijeti sve za zaštitu od sunca: kapu sa šiltom, kvalitetne sunčane naočale sa zaštitom od UV zračenja, sredstva za zaštitu od sunca s visokim faktorom. Osobna apoteka uključuje tablete protiv glavobolje, protiv mučnine, protiv alergija (ugrizi insekata i morskih životinja: meduze, pauka…). Ne smiju se zaboraviti osobni dokumenti, uključujući i zdravstvenu knjižicu. Naravno, ništa bez bankovnih kartica i novca za sitnu potrošnju, a dobro je imati i nepropusni tuljac za držanje novca, koji se može objesiti oko vrata. Korisni su i patenti kao što je vodootporna zaštita za mobitel i fotoaparat, plutajući privjesak za ključeve, uzica za naočale …
Kamo sve to smjestiti. Nikako ne u kofer ili neki putni «sanduk» na kotačima. Ne treba baš biti ni mornarska vreća, najpogodnija je poveća putna torba (ili dvije), po mogućnosti – nepromočive. Važno je da kada se isprazne zauzimaju što manje prostora.

Prvi susret s brodom

Kada stupite na brod skiper će vam prvo pokazati gdje spavate i gdje ćete držati svoje stvari. Uputit će vas u upotrebu toaleta, vode, kuhinje, zatvaranje i otvaranje prozora, vrata, ladica. A i u, zli ne trebalo, upotrebu pojaseva i sigurnosnih prsluka. Ne zaboravite, riječ kapetana ili skipera na brodu sluša se bez diskusije i pogovora.

Držanje reda

Prvo pravilo ponašanja na brodu je držanje reda, a odmah za njim je – štednja. Brod je mali prostor i važno je da je uvijek sve na svojem mjestu. Dakle, svaku stvar svatko na brodu mora vratiti na mjesto gdje ona inače stoji, od navigacijske karte, dalekozora, konopa ili nekog alata, do otvarača za boce, čaše, tanjura, posude. Isto vrijedi s osobnim stvarima.

Štednja

Štedjeti treba i vodu i struju. Morsku vodu treba koristiti gdje god se to može, za pranje, ispiranje, pa čak i za kuhanje krumpira u ljusci, ako je takva kriza sa slatkom vodom (i naravno, ako je more čisto). Kada motor ne radi i kada brod nije priključen na strujni ormarić u marini, struja ide iz akumulatora. To se odnosi na brodove koji nemaju strujni agregat. A može se odnositi i na takve brodove, ako vam je važna štednja, jer i agregat troši naftu. Dakle, ako ovisimo o struji iz brodske baterije, odnosno akumulatora, da nas ne bi dočekalo neugodno iznenađenje oko pokretanja motora, suvišna svjetla treba gasiti, a frižider koristiti samo kada motor radi. I ostale eventualne potrošače struje za higijenu, ugodu i luksuz valja koristiti vrlo štedljivo.

Na vezu i sidru

Toalet se u pravili koristi samo u plovidbi. Na sidru u uvali može jedino kada nema kupača. U marinama to je strogo zabranjeno. Ovo pravilo vrijedi ako brod nema tankove za tzv. «crnu vodu».
U današnjim ljetnim gužvama po marinama, lukama i privezištima, često se moramo vezati bokom na drugi brod. Vlasnik vam u pravilu ne može zabraniti izlazak na obalu preko svog broda, ali kulturno ga je pitati. I tada ne prelazite na obalu preko kokpita susjednog broda već, preko pramca. Nitko ne voli da mu se zaviruje u kuhinju, dnevni boravak ili čak spavaću sobu.

I još jedan savjet. Kada prelazite na susjedni brod najprije prekoračite svoju ogradu tako da su vam obje noge na razmi vlastitog broda, a tek onda zakoračite na susjedni brod, držeći se za njegovu ogradu (ako je dovoljno čvrsta) ili za priponu (ili za nečiju ruku). Kada ste uspostavili balans tijela i brodova tek tada zakoračite na susjedni brod. U protivnom, može vam se dogoditi da se brodovi razdvoje pa vas ni vještina gimnastičke špage neće spasiti od pada u more.

Ne zaboravite

Kao što rekosmo na početku, brod je mali prostor koji je u svako doba na raspolaganju svima, i zato je neobično važno ponašanje ljudi. Dakle, ne zaboravite: na krstarenje idemo da bi se odmorili, zabavili, uživali. Krajolik može biti prekrasan, more fantastično vrijeme ne može biti bolje, ali loši odnosi sve će to upropastiti. Zato se oboružajte lijepim ponašanjem, tolerancijom i dobrom voljom. To je najnužnija oprema za lijep provod na krstarenju. I malom jedrilicom i brodicom, i velikom luksuznom jahtom i mega cruiserom.

Piše i snimio naslovnu fotografiju: Mladen Gerovac

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

MALINSKA: Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak, trinkani hrastovi, drvene barke i rimski novčić

Malinsku sam prvi put posjetio jednog proljeća prije dvadesetak godina. Inače sam je znao samo kao putokaz na cesti kojom sam putovao do marine...

BETINA: Gajeta i tradicija živjet će vječno

Ono što su u Egiptu piramide i faraoni, u Parizu Notre Dame i Eiffelov toranj, to su u Betini Muzej drvene brodogradnje i lučica...

Uručili smo Srebrno sidro Nautičke patrole Marini Funtana

Evo nas u marini Funtana, koja je ocjenama nautičara ovoj marini priskrbila drugo mjesto za 2022. godinu a time i pripadajuće priznanje - Srebrno...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here