Aktualno

ISTRA: Dan otvorenih vinskih podruma, 26. 5. 2024. – Popis vinarija

Posljednje nedjelje u svibnju, 26.5. 2024. posjetiteljima će i...

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

MARIA CATTIVA: Kruna, ljubav i romantika kao inspiracija

Jedrilica Maria Cattiva, spada u remek-djela jahti po jedrima, posebice kad je riječ o njenom interijeru. Vrhunski su obrađeni palisandrovina, mahagonij, javor, tikovina – teško je vjerovati da je brod od aluminija. Sagradilo ju je nizozemsko brodogradilište Royal Huisman.

Pod palubom Marije Cattive oko uživa u razigranoj strukturi stubišta, panela, stupova i okvira od mahagonija u romantičnom stilu iz razdoblja kralja Edwarda, onoga koji se zbog ljubavi odrekao prijestolja. Brod je toliko vjerno uređen u duhu starih drvenjaka, da je teško povjerovati kako je sagrađen od aluminija. Kormilarnica je povezana s vlasničkom spavaonicom i privatnim kokpitom vlasnika, u kojem su dvije klupe za sjedanje uz stol za doručak, te dvostruka klizna vrata koja kokpit odvajaju od spavaonice.

Maria Cattiva kokpit
Maria Cattiva kokpit / Foto: Royal Huisman

Popločen palisandrovinom, s umecima od javora i rubovima od mahagonija, kokpit je savršeno mjesto s kojeg se promatra more kroz blago zaobljen prozor ili, za čitanje knjige pod svjetlom stilske svjetiljke. Sva rasvjetna tijela dio su kolekcije koja je skupljana isključivo za ovaj brod, uz asistenciju kompanije Hector Finch Lighting.

Poseban ponos broda su i stube, koje iz spavaonice vode prema kokpitu. Rukohvat i ograda napravljeni su toliko graciozno da izgledaju gotovo lomljivo. I bili bi da dizajner Dick Young nije u drvo utkao elemente inoxa, i to tako uspješno da hladnoća čelika nije omela toplinu drva.

Dvostruki krevet je poseban doseg elegancije sa zastorima od svile proizvedene u firmi «Marvic’s». Ponad uzglavlja su lampe za čitanje, a zid je pokriven panelom koji je finiširan krem lakom te kožom. Ladice ispod kreveta lako se izvlače ručkama niklovanog mesinga, od kojeg je napravljena i sva druga metalna galanterija na brodu.

Maria Cattiva vlasnička kabina
Maria Cattiva vlasnička kabina /Foto: Royal Huisman

KARAKTERISTIKE

  • Dužina 39,92 m
  • Vodena linija 28,00 m
  • Širina 7,95 m
  • Gaz 3,82 m
  • Istisnina 180 tona
  • Brzina 13.1 čv
  • Motor MTU 640 KS
  • Gorivo 11.550 l
  • Voda 4.035 l
  • Isporučena: 2003.

FOTOGALERIJA:

Novo

ISTRA: Dan otvorenih vinskih podruma, 26. 5. 2024. – Popis vinarija

Posljednje nedjelje u svibnju, 26.5. 2024. posjetiteljima će i...

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here