Aktualno

BOOT 2025: Svjetske premijere i događanja u Düsseldorfu

U subotu 18. siječnja počeo je najveći kopneni nautički...

Tradicionalna Lignjada u Baškoj s malom školom lignjolova za djecu

Tradicionalna Lignjada - 18. Kup sv. Mikule održana je...

OPATIJA BAJNA: Detaljan program Adventa 2024. i dočeka Nove 2025. godine

Dani božićno-novogodišnjeg slavlja u Opatiji već su počeli -...

Međunarodni sajam kobasica, 13. do 15. svibnja, Sveti Petar u Šumi

U Sv. Petru u Šumi za vikend od 13. do 15. 5. 2022. održava se 8. Međunarodni sajam „S klobasicom u EU“. Za vrijeme sajma organizirat će se razni gourmet programi, zabava, glazba i gastro eventi u znaku kobasica i specijaliteta koji se mogu pripremati od kobasica. Tijekom sajma održat će se i sedmo svjetsko prvenstvo u „nadivanju kobasica na beku“.

Sveti Petar u Šumi ima šest proizvođača kobasica i radi na tome da se brendira kao „zavičaj kobasica“ i „grad od kobasica“, te da postane „stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva“. Sajam organiziraju na novoj lokaciji Hrvatske kuće kobasica, a očekuju nekoliko tisuća posjetitelja.

Proljetos je u Sv. Petru u Šumi održano natjecanje hrvatskih kobasica, a ovo su pobjednici:

  • u kategoriji istarske kobasice Milan Udovičić odnosno Žminjski gušti iz Žminja;
  • u kategoriji istarske kosnice OPG Franjul iz Svetog Petra u Šumi;
  • u kategoriji slavonske kobasice OPG Milorad Stojković iz Jagodnjaka;
  • u kategoriji kulenove seke tvrtka Belje iz Belog Manastira i mesnica As iz Županje (dvije najbolje kulenove seke dobile su jednak broj bodova pa odatle u ovoj kategoriji dva šampiona);
  • u kategoriji kobasica od divljači tvrtka Histris iz Svetog Petra u Šumi, za salamu od jelena s tartufima;
  • u kategoriji salama i salamina tvrtka Premes Mladena Dujmovića iz Kringe, za istarski salamin;
  • u kategoriji specifičnih kobasica odnosno kobasica s dodacima tvrtka Histris iz Svetog Petra u Šumi, za istarsku kobasicu s tartufima,
  • u kategoriji „S klobasicom u EU” u koju su svrstani internacionalni tipovi kobasica ali domaćih proizvođača, pršutana Jelenić iz Svetog Petra u Šumi za kobasicu s čilijem Uganj.

Novo

BOOT 2025: Svjetske premijere i događanja u Düsseldorfu

U subotu 18. siječnja počeo je najveći kopneni nautički...

Cipal na moj način: u pećnici, na gradele, lešo …

Dok sam imao brodicu u Osoru, puno sam ribe...

Arancino sa raštikom, kozicama i sirom

Arancino je jednostavno jelo od riže, poznato kao specijalitet...

BOŽIĆNI RUČAK: Recepti morske spize skiperice Alenke Alujević s lignjama, kozicama, bijelom ribom…

Kada smo na portalu Nautička patrola ljetos predstavili Alenku...

TINJAN: Sajam pršuta, Prljavo kazalište i Maja Šuput, 18-20.10.2024.

U Tinjanu se od 18. do 20. listopada održava 16. Internacionalni sajam pršuta. Kao i dosad, sajam će okupiti vrhunske proizvođače pršuta iz raznih...

Ariana Percan, profesionalna ribarica iz Raklja: “Bavit ću se ribolovom sve dok ima ribe”

Kad sam životnu priču mlade ribarice Ariane Percan iz Raklja u Istri odlučio uvrstiti u serijal o ženama u pomorstvu, ponudio sam joj za...

SLANO: Sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine na blagdan Gospe od anđela, 2. 8. 2024.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u Dubrovačkom primorju, koji je nadaleko poznat po velikom broju ražnjeva na kojem se vrte janjci. Tradicionalno...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here