Aktualno

ODRŽIVOST NA SAJMU NAUTIKE: Biograd Boat show dodijelio nagrade za Eko izvrsnost 2025

Naajveći hrvatski nautički sajam na obali - Biograd Boat...

Green Sail predstavio metodu za izračun emisije CO2 po osobi po brodi po kategoriji krstarenja

Neprofitna organizacija za održivi nautički turizam Green Sail razvila...

Projekt za prikupljanje otpadnih voda i smeća s plovila na području Kornata

„ECOcube - ekološka infrastruktura za čisto more“ naziv je...

Rapski šulčići

Šulčići su jedan je od starih domaćih specijaliteta koji se nude na Rapskoj fjeri i na rapskim ribarskim feštama, uz sočivo, ribu, pršut, sir i fritule. I ove godine na Rapskoj fjeri Udruga Komin iz Barbata upriličila je na gradskoj šetnici uz more staro ribarsko selo. Članovi udruge bili su odjeveni u nekadašnju skromnu odjeću ribarske obitelji, te su turistima nudili vino, ribu sa gradela, sir, pršut, šulčiće, fritule, tradicionalnu hranu Raba … a sve u jednom prekrasnom ugođaju, uz pjesmu.

Ponuda šulčića na Rapskoj fjeri 2024 s cijenama / Snimila: Marija Filipaj
Ponuda šulčića na Rapskoj fjeri 2024 s cijenama / Snimila: Marija Filipaj

Šulčići su male pogače od dizanog tijesta, a peku se u dubokom ulju. Poslužiti se mogu u slanoj varijanti sa pršutom i sirom, ili slanim srdelama i pomidorima, ili u slatkoj verziji s pekmezom ili nekim drugim slatkim namazom.

Šulčići na Rapskoj fjeri /Snimila: Marija Filipaj
Šulčići na Rapskoj fjeri /Snimila: Marija Filipaj
Člavi Udruge Komin iz Barbata u ribarskom selu na Rapskoj fjeri / Snimila: Marija Filipaj
Člavi Udruge Komin iz Barbata u ribarskom selu na Rapskoj fjeri / Snimila: Marija Filipaj
Priprema šulčića u ribarskom selu na Rapskoj fjeri / Snimila: Marija Filipaj
Priprema šulčića u ribarskom selu na Rapskoj fjeri / Snimila: Marija Filipaj

Sastojci:

1 kg glatkog brašna
1 suhi kvasac
6 dl mlake vode
žlica ulja
žličica soli
navrh noža šećera

Priprema:

#1. Od sastojaka zamijesite tijesto kao za kruh. Kad se smjesa digne, rukom trgajte komadiće veličine teniske loptice pa ih rastegnite rukom u tanki ovalni oblik šulčića i spuštajte u tavu s vrelim uljem. Ulje treba biti 2-3 centimetara duboko.

#2. Ubacite nekoliko šulčića, tako da se međusobno ne dodiruju. Pecite 2-3 minute sa svake strane, a dok se prže u ulju odozgo ih još koji puta prelijte žlicom vrelog ulja. Kad dobiju lijepu žutu boju izvadite ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće.

#3. Poslužite sa sirom i pršutom ili slanim srdelama i paradajzom ili s nekim slatkim namazom.

Piše i snimila: Marija Filipaj

Novo

ODRŽIVOST NA SAJMU NAUTIKE: Biograd Boat show dodijelio nagrade za Eko izvrsnost 2025

Naajveći hrvatski nautički sajam na obali - Biograd Boat...

Green Sail predstavio metodu za izračun emisije CO2 po osobi po brodi po kategoriji krstarenja

Neprofitna organizacija za održivi nautički turizam Green Sail razvila...

Projekt za prikupljanje otpadnih voda i smeća s plovila na području Kornata

„ECOcube - ekološka infrastruktura za čisto more“ naziv je...

Godišnje u hrvatski Jadran dospije 3000 tona otpada, a ukloni se samo 500

Zbog boljeg praćenja i koordinacije akcija čišćenja morskog otpada...

RABSKA FJERA 2024: Zašto su antički Rimljani baš Rab nazvali – otokom sreće (Kompletan program Rabske fjere, 25 -27. 7.2024.)

Ove godine navršava se punih 660 godina otkako je održana prva Rabska fjera. Zbilo se to 21. srpnja 1364. godine, kada je Gradsko vijeće...

ACI marine Rab i Supetarska Draga: Branko Pahljina – direktor od prvoga dana

Branko Pahljina nažalost nije više među živima. Tim je vrijednije njegovo svjedočanstvo o ove dvije rapske marine, što smo ga zabilježili u našem razgovoru...

Dinastija Pičuljan i njihova fascinantna flota brodova

U hrvatskom nautičkom i ribolovnom svijetu brodice Pičuljan iz Barbata na otoku Rabu postale su sinonim za sintagmu – „moj brod“. Fascinacija ide dotle...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nautička Patrola
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.