Aktualno

NAJBOLJE MARINE U HRVATSKOJ: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2024. godinu osvojila je Marina Martinis Marchi

U predsezoni, sezoni i posezoni 2024 glasovima nautičara Marina...

Jedriličarski spektakl Ocean Race Europe 2025 dolazi u Jadransko more

Od 10. 8. do 21.10. 2025. održava se regata...

VIS: U tijeku su prijave za plivački maraton kroz višku valu 15. 8. 2025.

Plivački maraton rutom od 2,2 kilometra rutom dugom 2200...

Rižoto s ciklom

Sezona je cikle pa je ovo savršeni lagani rižoto za vruće dane. Zanimljive je boje i blagog, a bogatog okusa.

Sastojci:

  • 4 cikle srednje veličine
  • 2-3 crvena luka
  • 4 češnja bijelog luka
  • 250 g riže
  • 1,5 dl maslinova ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 100 g maslaca
  • 7 dl povrtnog temeljca
  • 100 g sira gorgonzola dolce (ili obična gorgonzola)
  • 1,5 dl vrhnja za kuhanje
  • ribani parmezan po ukusu
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić

Priprema:

#1. Svježu ciklu možemo ispeći umotanu u aluminijskoj foliji u pećnici, skuhati ili koristiti već skuhanu, vakumiranu iz trgovine.

#2. Ispečenu odnosno skuhanu ciklu narežemo na kriške i ispasiramo u pire štapnim mikserom.

#3. U dubljoj tavi na maslinovu ulju propirjamo sitno sjeckani crveni luk na laganoj vatri, samo da zastakleni. Kad luk postane proziran, dodamo rižu i sitno sjeckani češnjak te pirjamo kratko, samo 3 do 4 minute.

#4. Podlijemo bijelim vinom i miješamo dok tekućina ne ispari.

#5. Podlijevamo potom malo po malo povrtnim temeljcem i lagano kuhamo uz miješanje. Pazite da riža ne zapliva u previše tekućine i da ne bude prekuhana. Riža treba biti al dente (kad se zagrize, zrno u sredini mora zadržati čvrstoću).

#6. Kad je riža gusta kaša kuhana al dente, dodamo u tavu pasiranu ciklu i kuhamo uz miješanje još kratko, svega nekoliko minuta, tako da se sjedini.

#7. Dodamo u rižoto soli, papra i prstohvat mljevenog muškatnog oraščića, provjerimo okus, ako je potrebno dodamo začina, i na kraju u rižoto umiješamo maslac i parmezan. Promiješamo da se sjedini i uklonimo s plamena te ostavimo par minuta da odmori prije jela.

#8. Gorgonzolu otopimo u vrhnju za kuhanje na laganoj vatri, pa prilikom serviranja pokapamo po rižotu.

Rižoto od cikle s gorgonzolom dolce
Rižoto od cikle s gorgonzolom dolce / Simio: Pave Turić

Novo

NAJBOLJE MARINE U HRVATSKOJ: Zlatno sidro Nautičke patrole za 2024. godinu osvojila je Marina Martinis Marchi

U predsezoni, sezoni i posezoni 2024 glasovima nautičara Marina...

Jedriličarski spektakl Ocean Race Europe 2025 dolazi u Jadransko more

Od 10. 8. do 21.10. 2025. održava se regata...

VIS: U tijeku su prijave za plivački maraton kroz višku valu 15. 8. 2025.

Plivački maraton rutom od 2,2 kilometra rutom dugom 2200...

KOMIŽA: Dječje ribolovno natjecanje na Zalogaju velikog mora

S Visa nam stiže vijest o krasnoj otočkoj manifestaciji...

Jedriličarski spektakl Ocean Race Europe 2025 dolazi u Jadransko more

Od 10. 8. do 21.10. 2025. održava se regata The Ocean Race Europe 2025. Start regate je u njemačkom gradu Kielu na Baltičkom moru,...

KOMIŽA: Dječje ribolovno natjecanje na Zalogaju velikog mora

S Visa nam stiže vijest o krasnoj otočkoj manifestaciji koja se održala 16. i 17. 7. 2025. u Komiži pod nazivom "Zalogaj velikog mora"....

Indijska smeđa alga udomaćila se oko Komiže, struje je sad nose prema Šolti i Kornatima

Znanstvenici iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo ponovo su upozorili na opasnost od širenja invazivne indijske smeđe alge koja se u Jadran odnosno...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nautička Patrola
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.