Aktualno

BIOGRAD BOAT SHOW: Rekordni broj novih 500 plovila do 24 metra (22-26.10.2025.)

Prema najavama organizatora Biograd Boat Showa, tvrtke Ilirija d.d,...

RONIOCI ČISTE PODMORJE: „Fascinantno je kako se uvijek nađe otpad kad god se negdje zaroni!“

Mrežasta vreća za krumpire dio je opreme ronilaca kad...

Rijeka Boat Show, 25-28.9.2025.

Na gatu Karoline Riječke održat će Rijeka Boat Show...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda…) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te se može i tjedan dana čuvati u hladnjaku. Ovo je jedan od načina pripreme.

Sastojci:

  • 800 gr srdela
  • 3 komada crvenog luka
  • 1 veća mrkva
  • 1 limun
  • 5-6 češnjeva bijelog luka
  • 2 žlice suvica (suhe grožđice)
  • 2,5 dcl maslinova ulja
  • 2-3 lista lovora
  • 1 mala grančica ružmarina
  • 2 dcl domaće kvasine
  • 1,5 dcl bijelog vina
  • 1,5 dcl vode
  • sol, papar
  • oštrog brašna po potrebi za uvaljati srdele

Priprema:

#1. Srdele očistite od glave i utrobe, operite ih pod hladnom vodom te posušite. Lagano ih posolite, uvaljate u oštro brašno te ispržite u tavi na maslinovu ulju.

#2. Pržene srdele vadite iz ulja i slažite u malo dublju posudu.

#3. Kad ste sve srdele ispržili, a ulje od prženja dodajte crveni i bijeli luk narezane na listiće te mrkvu narezanu na tanke rezance. Kratko propirjate te podlijete vinom, octom i vodom. Dodate papar, sol, lovor, ružmarin i grožđice i kuhajte par minuta pa ostavite da se malo odmori.

#4. Prelijete preko srdela i povrh svega stavite limun isječen na kolutiće. Zatvorite posudu i ostavite je preko noći u hladnjaku da se sljube svi okusi. Poslužuje se hladno, obično s kruhom.

Srdele na savor
Srdele na savor / Snimio: Pave Turić

Novo

BIOGRAD BOAT SHOW: Rekordni broj novih 500 plovila do 24 metra (22-26.10.2025.)

Prema najavama organizatora Biograd Boat Showa, tvrtke Ilirija d.d,...

RONIOCI ČISTE PODMORJE: „Fascinantno je kako se uvijek nađe otpad kad god se negdje zaroni!“

Mrežasta vreća za krumpire dio je opreme ronilaca kad...

Rijeka Boat Show, 25-28.9.2025.

Na gatu Karoline Riječke održat će Rijeka Boat Show...

I DOBRA I LOŠA VIJEST: Na Korčuli otkriveno prvo gnijezdo glavate želve u Hrvatskoj

Uzbudljiva se vijest o prinovi u Jadranu danas pronijela...

ODRŽIVA MARIKULTURA: Orade i brancini na hrani od ličinki crne vojničke muhe imaju veće filete

Morska riba kao zdrava namirnica sve je traženija, a to predstavlja prijetnju za prelov divlje ribe i narušavanje ekološkog sustava u moru. Održivi odgovor...

Treba li svaka uvala luku: Pretvaramo li Jadransko more u niskobudžetnu megamarinu?

„More više nije tišina, nije odmor, nije prostor za život. Ono postaje buka, propeleri, izletnički brodovi, zagađenje, smeće... a ono što boli najviše -...

Doživljaj rovinjske i istarske autentičnosti na 19. regati tradicijskih barki

Kontrast upečatljivih boja tradicijskih jedara i plavetnila rovinjskog akvatorija po 19. put oduševio je brojne posjetitelje koji su uživali u raznovrsnim doživljajima rovinjske i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nautička Patrola
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.