Aktualno

NOVIGRAD: Okusi novigradske dagnje, 14. 6. 2025.

U subotu 14.6.2025. u 19:30 sati na rivi u...

Tartana promovira hrvatsku maritimnu baštinu u Nici

U sklopu Treće konferencije UN-a o oceanima (UNOC3), koja...

Institut Ruđer Bošković: “Naši znanstvenici stvaraju temelje za razumijevanje, očuvanje i obnovu Jadrana”

Zagađenje, klimatske promjene, zakiseljavanje oceana, nestanak algi i dolazak...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda…) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te se može i tjedan dana čuvati u hladnjaku. Ovo je jedan od načina pripreme.

Sastojci:

  • 800 gr srdela
  • 3 komada crvenog luka
  • 1 veća mrkva
  • 1 limun
  • 5-6 češnjeva bijelog luka
  • 2 žlice suvica (suhe grožđice)
  • 2,5 dcl maslinova ulja
  • 2-3 lista lovora
  • 1 mala grančica ružmarina
  • 2 dcl domaće kvasine
  • 1,5 dcl bijelog vina
  • 1,5 dcl vode
  • sol, papar
  • oštrog brašna po potrebi za uvaljati srdele

Priprema:

#1. Srdele očistite od glave i utrobe, operite ih pod hladnom vodom te posušite. Lagano ih posolite, uvaljate u oštro brašno te ispržite u tavi na maslinovu ulju.

#2. Pržene srdele vadite iz ulja i slažite u malo dublju posudu.

#3. Kad ste sve srdele ispržili, a ulje od prženja dodajte crveni i bijeli luk narezane na listiće te mrkvu narezanu na tanke rezance. Kratko propirjate te podlijete vinom, octom i vodom. Dodate papar, sol, lovor, ružmarin i grožđice i kuhajte par minuta pa ostavite da se malo odmori.

#4. Prelijete preko srdela i povrh svega stavite limun isječen na kolutiće. Zatvorite posudu i ostavite je preko noći u hladnjaku da se sljube svi okusi. Poslužuje se hladno, obično s kruhom.

Srdele na savor
Srdele na savor / Snimio: Pave Turić

Novo

NOVIGRAD: Okusi novigradske dagnje, 14. 6. 2025.

U subotu 14.6.2025. u 19:30 sati na rivi u...

ACI marina Korčula – domaćin ACI škole života i biznisa

ACI marina Korčula nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Od prvoga...

Tartana promovira hrvatsku maritimnu baštinu u Nici

U sklopu Treće konferencije UN-a o oceanima (UNOC3), koja...

Institut Ruđer Bošković: “Naši znanstvenici stvaraju temelje za razumijevanje, očuvanje i obnovu Jadrana”

Zagađenje, klimatske promjene, zakiseljavanje oceana, nestanak algi i dolazak...

Tartana promovira hrvatsku maritimnu baštinu u Nici

U sklopu Treće konferencije UN-a o oceanima (UNOC3), koja se održava do 13. lipnja u Nici predstavlja se i hrvatska maritimna baština s tradicijskim...

Upozorenje svjetske organizacije za zaštitu prirode: „Hitno zabranite sidrenje na livadama morske cvjetnice – posidonije!“

Već smo više puta pisali o štetnosti sidrenja nautičara u jadranskim uvalama čime se uništavaju livade morske cvjetnice posidonije i potrebi postavljanja bova...

Cres slavi 180 godina turističke tradicije: ACI marina Cres dobila priznanje za doprinos

U godini u kojoj Cres obilježava visoku obljetnicu, 180 godina turističke tradicije, Turistička zajednica grada Cresa pripremila je prigodnu svečanost u sklopu koje su...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nautička Patrola
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.