Aktualno

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod...

TESTNA PLOVIDBA: Nepotopivi brod pomorske hitne pomoći – Iskra brodogradilište

Testirani brod bit će isporučen do kraja veljače 2023. Ministarstvu zdravstva za hitnu medicinsku pomoć u Dubrovniku. Gradi se još 5 brodica koje trebaju biti isporučene do kraja godine.

U Iskra brodogradilištu 1 d.o.o. u Šibeniku jučer je organizirano testiranje prvog broda za hitnu medicinsku pomoć na moru po narudžbi Ministarstva zdravstva u projektu Search and Rescue (SAR). Osim za hitnu medicinsku pomoć za otoke, brodovi će se koristiti i za potrebe traganja i spašavanja na moru, kao i za pružanje medicinske pomoći u slučajevima pomorskih nesreća i katastrofa. Maritimne karakteristike su takve da mogu ploviti brzinom 15 čvorova u olujnim uvjetima plovidbe, pri valovima od 4 do 6 metara visine. Posao izrade 6 SAR brodova na međunarodnom natječaju je dobio hrvatski konzorcij Iskra brodogradilišta 1 iz Šibenika, Tehnomonta iz Pule i riječkog ureda Metal Sharka, u ukupnoj vrijednosti oko 10 milijuna eura (76,4 milijuna kuna).

Testiranju u Iskra brodogradilištu 1 su nazočili predstavnici Ministarstva zdravstva, koje će biti korisnik naručenih SAR brodova, i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje će održavati brodove hitne pomorske medicinske pomoći.

Brod dužine 15 metara izgrađen je od aluminijske legure, a zahtjevi naručitelja bili su da bude nepotopiv, odnosno da može ploviti i u najgorim vremenskim uvjetima – kad nitko drugi ne može ploviti, a niti helikopter može letjeti.

Nepotopivost broda znači da ako se brod i prevrne pod udarom valova na moru, sam se ponovo vraća u plovidbeni položaj (self-righting), a da pri tom u kabinu ne prodire voda.

Tijekom testiranja SAR-a:

1. brod je pušten da s krana padne u more s visine 2 metra,

2. otpornost trupa testirana je udarcem broda pramcem u obalu pri brzini od 4 čvora,

3. brodicu su prevrtali za 180 stupnjeva s članom posade u kokpitu.

Sve testove SAR brod Iskra brodogradilišta uspješno je prošao. Pad s 2 metra i udaranje o obalu uz 4 čvora brzine nisu uzrokovali nikakva oštećenja. Također, nakon prevrtanja za 180 stupnjeva brod se vratio u početni položaj, bez oštećenja broda, bez ozlijeda osobe u brodu (na testu je u kokpitu bio direktor Aleš Ekar), pri čemu u kabinu nije ušla voda što je jamstvo da će električni medicinski aparati na SAR brodu raditi i za najgoreg vremena.

Prevrtanje broda SAR na testiranju / Foto: Iskra brodogradilište

Karakteristike broda SAR

Brodogradlište: Iskra brodogradilište 1 d.o.o.

Nacrt: Metal Shark Croatia

Materijal: aluminij

Duljina trupa: 14,9 m

Širina: 4,7 m

Gaz: 1,4 m

Maksimalna brzina: 35 čvorova

Maksimalni doplov: 400 nm

Maritimnost: 15 čvorova u olujnim uvijetima stanja mora 6

Pogon: Volvo IPS sustav

Posada: 3 člana

Putnika: 9 osoba

TESTNA PLOVIDBA:

Testirani brod bit će isporučen do kraja veljače 2023. Ministarstvu zdravstva za hitnu medicinsku pomoć u Dubrovniku. Gradi se još 5 brodica koje trebaju biti isporučene do kraja godine, a bit će na vezu u Malom Lošinju, Rabu, u Zadru, Šibeniku i Supetru.

Iskra brodogadlište 1 d.o.o. iz Šibenika dio je slovenske grupacije Iskra u većinskom vlasništvu slovenskog biznismena Dušana Šešoka. Direktori su Aleš Ekar i Roko Vuletić. Iskra brodogradilište 1 specijalizirano je inače za gradnju radnih aluminijskih brodova za primjenu u marikulturi koje rade za naručitelje u Norveškoj.

NACRTI SAR BRODA:

Bočni nacrt broda SAR
Bočni nacrt broda SAR, Metal Shark Croatia
Pramčani nacrt broda SAR, Metal Shark Croatia
Pramčani nacrt broda SAR, Metal Shark Croatia

Novo

ŽENA NA BRODU: Od zlokobnice kojoj nije mjesto na brodu do gusarske kapetanice

Od davnina među pomorcima postoji vjerovanje da žena na...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod nazivom „Dani u vali“, održat će se u Starom gradu na Hvaru od 19. do...

RABSKA FJERA 2024: Zašto su antički Rimljani baš Rab nazvali – otokom sreće (Kompletan program Rabske fjere, 25 -27. 7.2024.)

Ove godine navršava se punih 660 godina otkako je održana prva Rabska fjera. Zbilo se to 21. srpnja 1364. godine, kada je Gradsko vijeće...

ACI svečano obilježio 41. rođendan

Protekla je 41 godina otkako je Veljko Barbieri s grupom entuzijasta, u rekordnom roku priveo kraju golem posao osnivanja ACI-ja i ekspresne gradnje na...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here