Aktualno

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod...

TINJAN: Festival istarskog pršuta, 12-13.7.2024.

U središtu Istre, u Tinjanu nedaleko Pazina održava se za vikend 12. i 13. 7. 2024. Festival istarskog pršuta. U tom je mjestu najviše proizvođača istarskog pršuta, svake jeseni održavaju Internacionalni festival pršuta, a uredili su i Hižu pršuta koja posjetiteljima svakodnevno prezentira ovaj autohtoni istarski specijalitet. Zrenje i sušenje istarskog pršuta je isključivo na zraku, bez dima, a traje između 12 i 24 mjeseci. Soli se isključivo krupnom morskom solju, preša i tretira smjesom papra, češnjaka, lovora i ružmarina. Tijekom sušenje pršut prekrije plemenita plijesan što mu daje karakterističan okus i miris. Istarski pršut zaštićen je europskom oznakom izvornosti, a područje proizvodnje istarskog pršuta obuhvaća dio područja istarskog poluotoka (slovenski dio Istre i Istarsku županiju) u koji nisu uključeni otoci.

Na Ljetnom festivalu istarskog pršuta sljedećeg vikenda sudjeluju vodeće istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso, te OPG Franjul. U goste stiže i poznati proizvođač dalmatinskog pršuta Perajica, a OPG Kraljik iz Belišća ponudit će slavonske suhomesnate delicije. Od inozemnih gostiju dolaze Pegaexport iz Španjolske te MIJ d.o.o. iz Slovenije. Obrt Peršić sa Stancije Šantamarija ponudit će svoj sir, a vinar Mario Banko potrudit će se da svi uživaju u kvalitetnim vinima. 

Već tradicionalno svi posjetitelji tinjanskog festivala pršuta moći će guštati u još cijelom nizu slatkih i slanih proizvoda, poljoprivrednih proizvoda lokalnih OPG-ova, rukotvorina… Djeci je na raspolaganju zabavni park, a navečer je živa glazba: 12. srpnja Alfa Time Band i 2BMB band, a 13. srpnja grupa Vigor i Etaloni band.

Festival se održava u parku pored zgrade Općine Tinjan. Ulaz je besplatan.

Zavičajna zbirka Enrika Depiere – istarskog Mimare

Uz sva ova događanja svakako treba naći vremena za posjet tinjanskoj Zavičajnoj zbirci nazvanoj po njenom utemeljitelju – Enriku Depieri (1926. – 2017.), svojevrsnom istarskom Mimari. Koliko se zna, plemićka obitelj Depiera se u Tinjan doselile iz Karnije kod Udina u 16. stoljeću. Iz te obitelji potekle su mnoge značajne ličnosti: svećenici, liječnici, odvjetnici, gradonačelnici, notari… Enriko je čitav život posvetio skupljanju za svoju privatnu zbirku povijesnih predmeta i dokumenata. Godine 2013. svoju je zbirku darovao Općini Tinjan.

Postava zbirke govori o ruralnom i urbanom načinu života Tinjana i okolice, o Pobuni žena Tinjanštine iz 1931. godine, o Lidvini Depiera, prvoj poštarici u Tinjanu i njenoj vlastoručno pisanoj kuharici sa starim autohtonim jelima tinjanskog kraja, o biskupu Juraju Dobrili, koji je upravo u ovoj zgradi proveo svoje prve učeničke dane … Tu je i fotografija iz 1853. godine, koja se smatra najstarijom fotografijom dosad otkrivenoj u Istri i, kao poseban kuriozitet, jedina je u Istri napravljena povijesnom tehnikom kalotipije odnosno – slanim papirom. U sklopu novog postava nalazi se i Tinjanska butiga u kojoj posjetitelji mogu kupiti autorske suvenire koje izrađuju lokalni umjetnici.

Novo

ŽENA NA BRODU: Od zlokobnice kojoj nije mjesto na brodu do gusarske kapetanice

Od davnina među pomorcima postoji vjerovanje da žena na...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju...

VRSAR: Ribarska fešta, 26.7.2024.

U Vrsar su se vratile ribarske fešte koje se...

ISTRA: Dan otvorenih vinskih podruma, 26. 5. 2024. – Popis vinarija

Posljednje nedjelje u svibnju, 26.5. 2024. posjetiteljima će i ove godine vrata svojih podruma otvoriti više od 40 istarskih vinarija i destilerija. Bit će...

BORIS GAŠPERINI, direktor ACI marine Umag: Gost je – kralj!

Marina je sasvim promijenila Umag i odnos tamošnjih ljudi prema njoj. U početku je bilo dosta otpora, a kada je marina proradila, vjerojatno je...

POZIV VINOLJUPCIMA Smotra istarskih vina u Gračišću, 1. 4. 2024.

Već 29 godina tradicionalno svakog Uskrsnog ponedjeljka u malom drevnom istarskom gradiću Gračišću nedaleko Pazina održava se velika Smotra vina središnje Istre. Ovogodišnji Uskršnji...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here