Aktualno

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

Zoran Kosović: Moji recepti za kozice s medom, sashimi i tartar steak od tune

„Moj bi se način života mogao nazvati hedonistički: dobro društvo, dobro vino, dobra hrana, i to je to.“, jednostavno je posložio svoj život glabzenik Zoran Kosović.

Kad se na prostranoj dubrovačkoj terasi Zorana Kosovića s pogledom na Elafite i morsko plavetnilo, nakon jako dobre večere koju je domaćin s ljubavlju skuhao ljeti zasvira i zapjeva onako za dušu, zadovoljno se osmijehneš: „Ma od ovoga ne može bolje!“

Dubrovački pobjednik „Večere za 5“ 2021. godine

Popularnog glazbenika i učitelja glazbe iz Mokošice mnogi su se prisjetili proteklog tjedna dok se na RTL-u vrtio najomiljeniji hrvatski gastro-show „Večera za 5 na selu“ – po drugi puta iz Dubrovnika. Zoran je pobijedio u prvom dubrovačkom izdanju emisije 2021. godine, koju su mnogi zapamtili i po odličnoj hrani i po odličnoj atmosferi među natjecateljima. Kao najboljeg među sobom izabrali su Zorana zbog ljubavi s kojom kuha.

Večera za 5 u Dubrovniku 2021. kod Zorana Kosovića
Večera za 5 u Dubrovniku 2021. kod Zorana Kosovića / Foto: RTL

„Zorane, mislim da sve radiš s ljubavlju – žene, hranu i piće, pa tebe biram!“, rekla je jedna natjecateljica, a s njom su se složile i druge dvije: „Osjetila se ljubav u hrani. Zorane, ti si favorit!“

„Istina je, moj bi se način života mogao nazvati hedonistički: dobro društvo, dobro vino, dobra hrana, i to je to.“, jednostavno je posložio svoj život 54-godišnji Zoran koji je sa svojom harmonikom srce mnogih događanja u gradu Dubrovniku.

Zoran Kosović i teča puna ribe
Zoran Kosović i teča puna ribe / Foto: privatna arhiva

„Naučio sam kuhati jer sam htio jesti kao milijarder“

„Svirajući po vrhunskim restoranima u Dubrovniku, gledajući kako u biranoj hrani i vinu uživaju svjetski milijarderi koji pred Gradom usidre svoje megajahte, poželio sam i ja tako dobro jesti i piti. Htio sam doma imati vrhunski restoran, želio sam sebi ugoditi. I tako sam prije dvadesetak godina počeo kuhati iz gušta, za sebe i svoje prijatelje. Ma što se mene tiče, mogao bih ja živjeti na bureku i jogurtu, ali nema mi ljepšeg nego kad nabavim tek ulovljenu ribu i plodove mora pa okupim prijatelje na objedu“, kaže Zoran.

Je li postigao to da jede tako fino kao milijarderi?

„Ma i bolje. Ne mogu oni dobiti tako svježu i dobru ribu kao ja!“, kaže Zoran:

„Kad mene prijatelj nazove i kaže – Ajde dođi, upravo su stigli ribari s noćas ulovljenom ribom! – odmah idem po ribu i već zovem društvo da dođu do mene jer imamo feštu. Ma koji milijarder to ima?“

Zoran Kosović najviše voli ispeći dobru ribu na gradelama
Zoran Kosović najviše voli ispeći dobru ribu na gradelama: na slici su dva pagara, težine po 1 kg / Foto: privatna arhiva

Živi kraj mora i najdraža mu je hrana iz mora, obožava ribu peći na gradelama, ali voli i dobar biftek. Za našu redakciju složio je jednu laganu meditaransku večeru od kozica i tune: kao predjelo kozice s medom na buzaru i pržene, kao glavno jelo tunu u sashimiju i tartar steaku, pa evo i recepata za ove delicije.

Pržene kozice (ili škampi) s medom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg kozica ili škampa
  • 3 velike žlice maslinovog ulja
  • 3 česna češnjaka, što sitnije nasjeckana
  • sol
  • papar
  • 0,5 dl bijelog vina
  • 1 velika žlica sitno sjeckanog lista peršina (svježi ili iz zamrzivača)
  • 1 žlica meda

Priprema:

#1. Zagrijemo na tavi maslinovo ulje, treba ga biti toliko da ga lijepo ima, otprilike 3 velike žlice ili vieš, ovisno o veličini tave. Tava treba biti što veća, najmanje 32 cm promjera ili veća. Plamen treba biti što jači, najbolje bi bilo dvostruki plamenik tzv. wok.

#2. Na vruće ulje stavimo kozice (ili škampe) i odmah ih drvenom špatulom nježno rasporedimo što ravnomjernije po tavi. Odmah po kozicama ravnomjerno pospemo i sjeckani češnjak. Promiješamo špatulom da se što bolje prožme i nastavimo pržiti.

#3. Prže se najmanje 5 ili 6 minuta. Poanta je ovoga jela da se kozice isprže, da se karameliziraju. Znači, kad se osjeti onaj fini miris kao kad prođete nekim primorskim mjestom pa se “čuju” škampi. Kozice, odnosno škampi, trebaju odozdo malo posmeđiti.

#4. Malo posolite i popaprite, prema ukusu, dodajte 0,5 dl vina, protresite i ostavite još 1-2 minute na vatri. Dodaajte peršin, pržite još 3 minute. Zagrabite 1 žlicu meda pa pustite da s nje med curka u tankom mlazu i posipajte po svim kozicama ravnomjerno. Pomiješajte s drvenom špatulom. Servirajte.

Pržene kozice s medom
Pržene kozice s medom / Foto: Zoran Kosović

Kozice s medom na buzaru

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg kozica ili škampa
  • 3 velike žlice maslinovog ulja
  • 3 česna češnjaka, što sitnije nasjeckana
  • sol
  • papar
  • 2 dl bijelog vina
  • 2 dl vode
  • 1 mala žlica koncentrata rajčice
  • 3 male žličice krušnih mrvica
  • 1 velika žlica sitno sjeckanog lista peršina (svježi ili iz zamrzivača)
  • 1 žlica meda

#1. Zagrijemo na tavi maslinovo ulje, treba ga biti toliko da ga lijepo ima, otprilike 3 velike žlice ili vieš, ovisno o veličini tave. Tava treba biti što veća (preporučeno 32 cm promjera ili veća). Plamen treba biti što jači, najbolje bi bilo dvostruki plamenik tzv. wok.

#2. Na vruće ulje stavimo kozice i odmah ih drvenom špatulom nježno rasporedimo što ravnomjernije po tavi. Odmah po kozicama ravnomjerno pospemo i sjeckani češnjak. Promiješamo špatulom da se što bolje prožme i nastavimo pržiti.

#3. Prže se najmanje 5 ili 6 minuta. Poanta je ovoga jela da se kozice isprže, da se karameliziraju. Trebaju odozdo malo posmeđiti.

#4. Malo posolite i popaprite, prema ukusu, dodajte 2 dl vina. Nakon 1 minute, kad alkohol ispari, dodajte još 2 male žlice koncentrata od rajčice i sve dobro izmiješajte. Dodajte 2 dl vode pa kad malo pokuha drvenom špatulom na tri mjesta u tavi malo odmaknite gambore. Na tekućinu u ta tri mjesta na tavi dodajte po 1 žličicu krušnih mrvica tako da se mrvice stope s tekućinom. Ne treba mrvice posipati po kozicama, jer je namjera da se malo zgusne tekućina. Protresite tavu i dodajte žlicu meda, na način da se u tankom mlazu pospe po cijeloj tavi. Ako se na kraju doda još malo papra, to će dodati finu pikantnost ovoj buzari. Poslužite uz svježi bijeli kruh.

Sočni komadi tune prikladni sa sashimi i tartar steak
Sočni komadi tune prikladni sa sashimi i tartar steak / Foto: privatna arhiva

Sashimi od tune

Sastojci (za 4 osobe):

  • 0,5 kg tune – najbolji, meki dio mesa tune
  • 0,5 dl velikih žlica soja sos
  • prema ukusu možete dodati i malo Wasabija ili običnog umaka od hrena (npr. iz Lidla sa zelenim poklopcem)
  • 1 mala žlica sezama (svježi ili preprženi, po ukusu)

Priprema:

# 1. Oštrim nožem narežete meso tune na milimetar debele rezance.

# 2. Tanke rezance tune stavite u tanjur i prelijte soja sosom. Promiješajte. Neka odstoje u soja sosu 3 – 4 minute.

# 3. Ponovno promiješajte. Pospite sezamom (po može biti popržen) i ostavite da tako odstoji 3 – 4 minute.

# 4. Servirajte uz vrući tost i maslac sobne temperature (izvadite ga iz hladnjaka sat vremena ranije).

Sashimi od tune - priprema
Sashimi od tune – priprema/ Foto: Zoran Kosović

Tartar steak od tune

Sastojci (za 4 osobe):

  • 0,5 kg tune _ najbolji, meki dio mesa tune
  • 10 – 15 kapi Worchester umaka
  • 1 – 2 kapi Tabasco umaka
  • 1 velika žlica soya sosa
  • 1 mala glavica crvenog luka (jako sitno nasjeckana)
  • 1 mala žlica senfa
  • 1 mala žlica prženog i samljevenog sezama
  • 1 velika žlica aromatiziranog maslinovog ulja s češnjakom (ako nemate možete staviti i obično maslinovo ulje)
  • 1 mala žlicu kapara iz kiseline
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra

Priprema:

#1. Meso tune nasjeckajte nožem da bude što sitnije (ako vam je to tako zgodnije, možete i samljeti u mašini na srednoj veličini rezalice pa doraditi nožem).

#2. U zdjelu stavite meso, pa dodajte sol, papar, 10 do 15 kapi Worchestera, veliku žlicu soya sosa, mljeveni prženi sezam, sasvim sitno nasjeckanu manju glavicu luka, 1 malu žlicu senfa i 1 – 2 velike žlice maslinovog ulja u kojem je odležao češnjak, malu žlicu kiselih kapara i kap-dvije Tabasca.

#3. Uzmite dvije vilice pa prvo dobro promiješajte tunu sa začinima, a onda još svu tunu, zahvaćajući malo po malo, usitnjavajte stružući meso između dvije vilice. Ništa se ne treba raditi rukama, samo vilicama, tako da se svi začini dobro prožmu. Ako je smjesa negdje ostala malo suha, dodajte još malo ulja i koju kap soya sosa. Poslužuje se s vrućim tostom i maslacem koji je odležao sat vremena na sobnoj temperaturi.

Sashimi i tartar steak od tune
Sashimi (lijevo) i tartar steak od tune poslužuju se s vrućim tostom i maslacem / Foto: Zoran Kosović

Aromatizirano maslinovo ulje s češnjakom

Sastojci:

  • 7 dl maslinovoga ulja
  • 1 glavica češnjaka

Priprema:

Odvojite češnjeve češnjaka, svaku špicu prvo odrežite, a potom je i nagnječite nožem. Stavite češnjak u bocu sa širokim grlom (kao za pasiranu rajčicu) i dolijte maslinovo ulje. Zatvorite i ostavite da stoji na tamnom mjestu. Povremeno protresite. Nakon 5-6 dana već će ulje poprimiti aromu češnjaka, ali je bolje ako odstoji duže tako da vrhovi češnjaka malo posmeđe. Tada je miris češnjaka u ulju najintenzivniji.

Zoran Kosović - romantičar u Dubrovniku
Zoran Kosović – romantičar u Dubrovniku / Foto: privatna arhiva

Novo

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

ZLATKO DALIĆ U ZLATNOJ MARINI FRAPA: Vrhunski izbornik u vrhunskoj marini

Marina Frapa je prema ocjenama nautičara u anketi Nautičke...

Jere Slavica, zamjenik Veljka Barbierija: “Razvijali smo ACI kao sustav u kojem bi nautičaru uz nautičke bile pružene i trgovačke i ugostiteljske usluge, tehnički...

- Znate, kad smo dogovorili ovaj razgovor za monografiju o stvaranju ACI-ja, nisam mogao zaspati cijelu noć – dočekao nas je poslovni savjetnik Jere...

Murva iz NP Krka natječe se za titulu Europsko stablo 2024 – GLASAJTE

Kao Hrvatsko stablo godine murva iz Nacionalnog parka Krka jedna je od petnaest finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe. Natjecanje za europsko...

Ljetni posao u NP Mljet: Traži se zapovjednik broda, 4 mornara, 3 čuvara prirode, turistički vodič, 4 trgovca…

Rok za prijavu: 21.2.2024. Poslodavac: Javna ustanova Nacionalni park Mljet, Pristanište 2, 20 226 Goveđari Mjesto rada: Mljet Posao: Sezonski, naknada za prijevoz u cijelosti, nije osiguran...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here