Tradicionalno natjecanje u soljenju sardela počinje u 18 sati 29. 4. 2023. na Fažanskoj rivi uz gastro ponudu slanih sardela, maslinovog ulja i istarskih vina i predavanje o tradicijskim načinima konzerviranja, prerade i pripremanja sardela.
Natjecatelji će u označene limenke posložiti usoljene sardele, primjenjujući spoznaje što se prenose iz naraštaja u naraštaj… Dobrodošli su svi koji žele naučiti usoljavati ribu. Škola traje oko sat i pol, besplatna je, a sudonici će dobiti sve što im je potrebno: srdele, sol i limenu posudu u koju će slagati ribu. Poslije školice, na rivi će biti živa muzika i fešta uz srdele, sir i vino. Ribu koju su usolili sudionici nose kući, a jedina im je obaveza da se nakon tri mjeseca moraju vratiti sa svojom limenkom usoljene ribe na feštu u Fažani 14. 8. Na toj fešti će se limenke otvoriti, a srdele kušati te će se proglasiti najbolje i “najslanije”.
Za sudjelovanje na fažanskoj Školi soljenja srdela treba se unaprijed prijaviti organizatoru na mail: info@infofazana.hr. Obično sudjeluju ekipe, prijatelji ili obitelj, a i mala djeca su dobrodošla. U mailu napišite imena i prezimena onih koji bi došli i njihovu dobu te kontakt telefon. Organizator vam treba potvrditi dolazak.
Program događanja:
- Škola soljenje sardela
- Ribarnica kod Paola i Nine – prodaja svježih sardela nekad i danas
- Gastro radionice: filetiranje ribe
- Ribica sardelica – kreativne radionice i igraonice za djecu
- Kolači i kava za posjetitelje povodom 18. rođendana Škole soljenja – sudjeluju polaznici Centra za rehabilitaciju Down sindrom centar Pula
- Glazbeni program: Erik Balija, klapa Intriga i Duo Sunrise