Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Leidi 990: Novi vrhunski brod iz radionice Marsela Brkića

Veliki salon, ukupno dvije ili tri velike kabine, 10 metara puta 3,30, veliki toalet … Prostrana krma sa platformom tri metra puta metar. Na provi je veliko sunčalište veličine 1.90 m puta 1.90 m.

Leidi je trup poludeplasmanskih linija. Znači predviđen je za manje motore, manje brzine i elektrosustave. Svaka Leidi brodica danas ima integrirane solarne panele za vlastitu održivost električne energije na moru, pa tako i nova 990. Krova ima 12 kvadrata, a od toga 8 kvadrata su solarni paneli, iz kojih se može izvući puno energije.

Kako kaže Marsel Brkić, vlasnik obrta Leidi Plovila i majstor brodograditelj plasičnih plovila: “Pomalo idemo i s litijumskim baterijama za vlastiti sustav, a onda ćemo ići tako dalje i na elektropogon. Brod za elektropogon treba pametno složiti zbog dodatne težine i zauzimanja prostora. O tome smo razmišljali u razvitku broda, tako da je sve to predviđeno i pripremljeno. Ako netko želi Leidi 990 s električnim pogonom možemo ga bez problema prilagoditi, opremiti i isporučiti.”

Leidi 990 -situacijski raspored prostora u gornjem dijelu broda - render www-leidi.hr
Leidi 990 -situacijski raspored prostora u gornjem dijelu broda – render / Izvor: www-leidi.hr

Kao i dosad i plovilima Leidi i kod Leidi 990 išlo se na vrhunsku kvalitetu, vrhunsku izvedbu, pa čak i prema toplinskom certifikatu. Kompletan brod je u sendvič jezgri, tako da su stjenke broda dvostruke. Ima mogućnost motora unutrašnjih ili vanjskih. Veliki salon, ukupno dvije ili tri velike kabine, 10 metara puta 3,30, veliki toalet … Prostrana krma sa platformom tri metra puta metar. Na provi je veliko sunčalište veličine 1.90 m puta 1.90 m.

Razvitak novog broda trajao je pune tri godine, sada se rade tri broda, a u sljedeća dva mjeseca prvi brod će biti porinut u more, testiran i predstavljen javnosti. Zbog toga i za prezentaciju koristimo rendere.

To je doista veliki pothvat za mali obrt sa 20 zaposlenih.

„Puno smo se trudili”, kaže Marsel Brkić: “Prije svega, dvije godine je trajalo crtanje. Dosta toga nam je, prvi put dosad odradio robot. Uvelike nam je olakšao izradu kalupa trupa, palube, kabina … Robotsku ruku smo prvi puta koristili u izradi broda, i to u suradnji sa firmom u Brzoglas d.o.o. iz Kaštel Novog koja se bavi isključivo time. Na brodu imamo niz patenata. Još s njima nismo izašli u javnost, ali radimo na tome da pokrenemo postupak zaštite. Sve u svemu bit će to, onako, jedna lijepa jahtica kao osvježenje na hrvatskom tržištu.”

Marsel Brkić najavljuje novu još veću i još ljepšu Leidi
Marsel Brkić najavljuje novu još veću i još ljepšu Leidi / Snimio: Mladen Gerovac

Marsel podastire još i brojke:

“Osnovna cijena počinje negdje od 185.000 eura s PDV-om. Onda oko 250.000 eura s PDV-om je neki početak s motorom. Recimo da će se tržišna Leidi 990 cijena kretati između 200 i 300 tisuća eura. Brod 990 je razvijen za visoku serijsku proizvodnju koju mi možemo odraditi. To je pet primjeraka godišnje. Naša je proizvodnja uvijek prodana unaprijed godinu do godinu i pol. I ova sva tri broda Leidi 990 već su prodana, iako još nisu stavljeni u more.”

Tehnički podaci

Duljina preko svega: 9,90 m

Duljina vodne linije: 8,20 m

Maksimalna širina: 3,30 m

Gaz: 0,9 m

Kabina: 2 – 3

Ležajevi: 6 – 8

Pogon: jedan ili dva brodska – ili vanbrodska motora

Kategorija: B

FOTOGALERIJA LEIDI 990:

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

MALINSKA: Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak, trinkani hrastovi, drvene barke i rimski novčić

Malinsku sam prvi put posjetio jednog proljeća prije dvadesetak godina. Inače sam je znao samo kao putokaz na cesti kojom sam putovao do marine...

BETINA: Gajeta i tradicija živjet će vječno

Ono što su u Egiptu piramide i faraoni, u Parizu Notre Dame i Eiffelov toranj, to su u Betini Muzej drvene brodogradnje i lučica...

Uručili smo Srebrno sidro Nautičke patrole Marini Funtana

Evo nas u marini Funtana, koja je ocjenama nautičara ovoj marini priskrbila drugo mjesto za 2022. godinu a time i pripadajuće priznanje - Srebrno...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here