Aktualno

ISTRA: Dan otvorenih vinskih podruma, 26. 5. 2024. – Popis vinarija

Posljednje nedjelje u svibnju, 26.5. 2024. posjetiteljima će i...

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

Leidi 990: Novi vrhunski brod iz radionice Marsela Brkića

Veliki salon, ukupno dvije ili tri velike kabine, 10 metara puta 3,30, veliki toalet … Prostrana krma sa platformom tri metra puta metar. Na provi je veliko sunčalište veličine 1.90 m puta 1.90 m.

Leidi je trup poludeplasmanskih linija. Znači predviđen je za manje motore, manje brzine i elektrosustave. Svaka Leidi brodica danas ima integrirane solarne panele za vlastitu održivost električne energije na moru, pa tako i nova 990. Krova ima 12 kvadrata, a od toga 8 kvadrata su solarni paneli, iz kojih se može izvući puno energije.

Kako kaže Marsel Brkić, vlasnik obrta Leidi Plovila i majstor brodograditelj plasičnih plovila: “Pomalo idemo i s litijumskim baterijama za vlastiti sustav, a onda ćemo ići tako dalje i na elektropogon. Brod za elektropogon treba pametno složiti zbog dodatne težine i zauzimanja prostora. O tome smo razmišljali u razvitku broda, tako da je sve to predviđeno i pripremljeno. Ako netko želi Leidi 990 s električnim pogonom možemo ga bez problema prilagoditi, opremiti i isporučiti.”

Leidi 990 -situacijski raspored prostora u gornjem dijelu broda - render www-leidi.hr
Leidi 990 -situacijski raspored prostora u gornjem dijelu broda – render / Izvor: www-leidi.hr

Kao i dosad i plovilima Leidi i kod Leidi 990 išlo se na vrhunsku kvalitetu, vrhunsku izvedbu, pa čak i prema toplinskom certifikatu. Kompletan brod je u sendvič jezgri, tako da su stjenke broda dvostruke. Ima mogućnost motora unutrašnjih ili vanjskih. Veliki salon, ukupno dvije ili tri velike kabine, 10 metara puta 3,30, veliki toalet … Prostrana krma sa platformom tri metra puta metar. Na provi je veliko sunčalište veličine 1.90 m puta 1.90 m.

Razvitak novog broda trajao je pune tri godine, sada se rade tri broda, a u sljedeća dva mjeseca prvi brod će biti porinut u more, testiran i predstavljen javnosti. Zbog toga i za prezentaciju koristimo rendere.

To je doista veliki pothvat za mali obrt sa 20 zaposlenih.

„Puno smo se trudili”, kaže Marsel Brkić: “Prije svega, dvije godine je trajalo crtanje. Dosta toga nam je, prvi put dosad odradio robot. Uvelike nam je olakšao izradu kalupa trupa, palube, kabina … Robotsku ruku smo prvi puta koristili u izradi broda, i to u suradnji sa firmom u Brzoglas d.o.o. iz Kaštel Novog koja se bavi isključivo time. Na brodu imamo niz patenata. Još s njima nismo izašli u javnost, ali radimo na tome da pokrenemo postupak zaštite. Sve u svemu bit će to, onako, jedna lijepa jahtica kao osvježenje na hrvatskom tržištu.”

Marsel Brkić najavljuje novu još veću i još ljepšu Leidi
Marsel Brkić najavljuje novu još veću i još ljepšu Leidi / Snimio: Mladen Gerovac

Marsel podastire još i brojke:

“Osnovna cijena počinje negdje od 185.000 eura s PDV-om. Onda oko 250.000 eura s PDV-om je neki početak s motorom. Recimo da će se tržišna Leidi 990 cijena kretati između 200 i 300 tisuća eura. Brod 990 je razvijen za visoku serijsku proizvodnju koju mi možemo odraditi. To je pet primjeraka godišnje. Naša je proizvodnja uvijek prodana unaprijed godinu do godinu i pol. I ova sva tri broda Leidi 990 već su prodana, iako još nisu stavljeni u more.”

Tehnički podaci

Duljina preko svega: 9,90 m

Duljina vodne linije: 8,20 m

Maksimalna širina: 3,30 m

Gaz: 0,9 m

Kabina: 2 – 3

Ležajevi: 6 – 8

Pogon: jedan ili dva brodska – ili vanbrodska motora

Kategorija: B

FOTOGALERIJA LEIDI 990:

Novo

ISTRA: Dan otvorenih vinskih podruma, 26. 5. 2024. – Popis vinarija

Posljednje nedjelje u svibnju, 26.5. 2024. posjetiteljima će i...

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

Jere Slavica, zamjenik Veljka Barbierija: “Razvijali smo ACI kao sustav u kojem bi nautičaru uz nautičke bile pružene i trgovačke i ugostiteljske usluge, tehnički...

- Znate, kad smo dogovorili ovaj razgovor za monografiju o stvaranju ACI-ja, nisam mogao zaspati cijelu noć – dočekao nas je poslovni savjetnik Jere...

Murva iz NP Krka natječe se za titulu Europsko stablo 2024 – GLASAJTE

Kao Hrvatsko stablo godine murva iz Nacionalnog parka Krka jedna je od petnaest finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe. Natjecanje za europsko...

Ljetni posao u NP Mljet: Traži se zapovjednik broda, 4 mornara, 3 čuvara prirode, turistički vodič, 4 trgovca…

Rok za prijavu: 21.2.2024. Poslodavac: Javna ustanova Nacionalni park Mljet, Pristanište 2, 20 226 Goveđari Mjesto rada: Mljet Posao: Sezonski, naknada za prijevoz u cijelosti, nije osiguran...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here