Aktualno

STARI GRAD NA HVARU: Ne propustite Dane u vali – veliki hrvatski Festival brodova, mora i mornara, 19-22. 9. 2024.

Ovogodišnji, peti zaredom Festival brodova, mora i mornara, pod...

MALINSKA – GLAVOTOK: Porcijunkula – blagoslov barki, brodova i posada, 2. 8. 2024.

Bliži se 2. kolovoz, svetkovina Gospe od Anđela –...

MARITOZZI: Talijanske krafne za zaljubljene

Kad se krafne ohlade, razrežemo ih po sredini, ali ne presiječemo ih do kraja (na jednom dijelu ostanu spojene, kao kad se režu žemljice za sendvič). Iznutra ih namažemo pripremljenim džemom od naranče i napunimo ohlađenom kremom.

Maritozzi su talijanska verzija krafni. Tijesto je slično osim što sam ubacio malo rogača i što se peku u pećnici. Kad se ohlade, razrežu se i iznutra premažu sa džemom od naranče i kremom napravljenom od slatkog vrhnja, džema od naranče i bijele čokolade.

Dozvoljeno slatko za post: „Da stišaju požudu bez da navedu na grijeh“

Za početak malo povijesti. Sve počinje s papom Grgurom I., koji je bio i Rimski gradski prefekt. Početkom 6. stoljeća taj je papa proglasio obavezni četrdesetodnevni post, odnosno korizmu od Pepelnice do Uskrsa. Strogo je odredio da se ništa ne jede od izlaska do zalaska sunca. Ali se poslije ipak u tome malo popustilo. Pa su se u srednjem vijeku prvo pojavili quaresimali, suhi keksi s bademima koje je bilo dozvoljeno grickati u danima posta. Kako je zapisao rimski gastro-povjesničar Jonnattoni, bili su „dovoljni da stišaju požudu bez da navedu na grijeh“.

U 18. stoljeću nastaje njihova popularna verzija maritozzo (tal. množina maritozzi), razrezani ovalni kruščić s medom i suhim voćem i punjen kremom od tučenog slatkog vrhnja (maritozzo con panna). Osim slatkiša dopuštenog za vrijeme posta, maritozzi su bili i zavjet ljubavi: ime maritozzo dolazi od talijanske riječi marito – muž. Muškarci Rima i okolne regije Lazio su ih poklanjali svojim odabranicama kao zavjet budućeg vjenčanja, a u kremasto punjenje bi sakrili zaručnički prsten, ili zlatne naušnice, ili neki drugi zlatni nakit. Darivali su svojim djevojkama maritozze prvog petka u ožujku (tadašnji pandan današnjem Valentinovu).

Danas su maritozzi među najpopularnijim talijanskim slasticama, i u rimskim slastičarnicama, i u svijetu. Prve subote u prosincu obilježava se u Rimu i njihov dan. Još uvijek se rade i ovalni maritozzi, ali su sada puno češći okrugli. Pune se različitim kremama, voćem, u tijesto se dodaju pinjoli, grožđice…

Od nedavno su maritozzi i najpopularniji desert na Instagramu. Za to su vjerojatno „krivi“ Japanci koji su prije mjesec-dva emitirali tv-show o maritozzima kao slatkišima za zaljubljene. I time su pokrenuli pravi internetski tsunami. Tako sam i ja razmišljajući o tome premetao neke ideje i odlučio napraviti maritozzi na svoj način. Eksperimentirao sam i ispalo je doista – slasno. Evo tog mog recepta.

Maritozzi s rogačem, džemom od naranče i bijelom čokoladom

Dan ranije pripremite džem od naranče i kremu.

Džem od naranče

Sastojci:
4 veće naranče
300 g šećera

Priprema:

#1. Koricu naranči izribamo na najsitniju rendu na ribežu i ostavimo u tanjuriću sa strane. Pola količine ćemo upotrijebiti za tijesto, a pola za kremu.

#2. Ogulite naranče, pa pulpu naranče nasjeckajte na komadiće (odstranite bijele komadiće kore i koštice). Pomiješajte komadiće naranče u loncu sa šećerom i stavite da se kuha na najmanjoj jačini plamenika/električne ploče.

#3. Nakon pola sata kuhanja izblendajte štapnim mikserom i ostavite da se ukuha na jednu trećinu početne količine. Ohladite.

Maritozzi izrada džema od naranči /Izradio i snimio:Pave Turić
Maritozzi izrada džema od naranči /Izradio i snimio:Pave Turić


Krema

Sastojci:
1 litra vrhnja za šlag
200 g bijele čokolade
naribana korica 2 naranče
džem od naranče (pola dobivene količine džema – drugom polovicom ćete sutradan namazati unutrašnjost rasječenih krafni)
2 vrećice želatine u prahu

Priprema:

#1. Izlomite bijelu čokoladu u većoj zdjeli. Prah želatine u manjoj zdjelici namočite u nekoliko žlica hladne vode.

#2. Zagrijte 2 dl vrhnja za šlag (ne da zakuha) i prelijte preko izlomljene čokolade. Miješajte kuhačom ili špatulom dok se čokolada ne otopi u toplom vrhnju pa dodajte džem od naranče i želatinu namočenu u vodi.

#3. Izradite sve štapnim mikserom u glatku smjesu.

#4. Ostatak slatkog vrhnja (8 dl) dobro utucite mikserom u čvrsti šlag pa dodajte smjesi. Špatulom sve dobro promiješajte. Ostavite u hladnjaku da se stisne i ohladi.

Maritozzi pladanj / Ispekao i snimio: Pave Turić
Maritozzi pladanj / Ispekao i snimio: Pave Turić

Maritozzi

Sastojci za tijesto (za 20 maritozza):
400 g glatkog brašna
100 g mljevenog rogača
60 g maslaca (ne iz frižidera)
0,5 dl maslinovog ulja da postignemo elastičnost
2 dl toplog mlijeka
100 g jogurta
3 jaja (2 za tijesto i 1 za premaz)
10 g suhog kvasca
80 g šećera
100 g meda
prstohvat soli
ribana korica 2 naranče

Priprema:

#1. Izmiješajte u zdjeli sve suhe sastojke pa im dodajte 2 jaja, maslinovo ulje, med, jogurt i toplo mlijeko.

#2. Miješajte mikserom za tijesto 10-tak minuta. Dodajte smjesi u 2-3 navrata maslac i nastavite miješati tijesto još nekoliko minuta da se maslac sjedini s ostatkom tijesta. Tijesto treba biti mekano i masno, ali se ne smije lijepiti za stijenke zdjele. Strukturom će sličiti tijestu za orahnjaču. Kad ste to postigli posudu pokrijte folijom ili krpom i ostavite na toplom da se tijesto utrostruči.

#3. Kad se tijesto utrostručilo, premjestite ga iz zdjele na lagano pobrašnjenu podlogu i još jednom premijesite rukama. Prekrijte krpom i pustite ga da odmori još pola sata.

#4. Kad je tijesto odmorilo pola sata, raspolovite ga i oblikujte rukama dvije „kobasice“, podjednako debele i dugačke. Izrežite ih na jednake komade, težine oko 60 do 90 g, već prema vašem ukusu. Ja sam svaku „kobasicu“ podijelio na 10 komada. Izrezane komade oblikujte u okruglice, stavite na lagano pobrašnjenu podlogu, pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu sljedećih sat vremena, ovisno o temperaturi prostorije. Trebaju udvostručiti volumen.

#5. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa.

#6. Kad se tijesto udvostručilo, premažite okruglice tijesta s gornje strane žumanjcem umućenim s malo mlijeka ili razmućenim bjelanjkom (po vašem izboru).

#7. Složite premazane okruglice na protvan prekriven papirom za pečenje, tako da se međusobno ne dodiruju, i stavite protvan u zagrijanu pećnicu. Odmah smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva Celzijusa. Pecite ih 12 – 20 minuta, ovisno o tome koliko su velike. Gotove su kad dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.

#8. Kad su krafne pečene, izvadimo protvan i ostavimo neka se ohlade.

#9. Kad se krafne ohlade, razrežemo ih po sredini, ali ne presiječemo ih do kraja (na jednom dijelu ostanu spojene, kao kad se režu žemljice za sendvič). Iznutra ih namažemo pripremljenim džemom od naranče i napunimo ohlađenom kremom. Lijepo zagladimo kremu i okruglice pospemo šećerom u prahu. Možemo odmah poslužiti.

Naš gastro kolumnist Pave Turić bavi se ekskluzivnim cateringom za svjetske tvrtke i jahte poznatih i slavnih. Također vodi edukacije kuharskih timova i sastavlja menije u poznatim i novim ambicioznim restoranima. Organizira i vodi tečajeve za mlade kuhare koji se žele obučiti u mediteranskoj kuhinji.

Novo

TINJAN: Festival istarskog pršuta, 12-13.7.2024.

U središtu Istre, u Tinjanu nedaleko Pazina održava se...

MALINSKA – GLAVOTOK: Porcijunkula – blagoslov barki, brodova i posada, 2. 8. 2024.

Bliži se 2. kolovoz, svetkovina Gospe od Anđela – Porcijunkula, kada u svim franjevačkim crkvama svi vjernici mogu izmoliti oprost svih vremenskih grijeha i...

JK LABUD: Mladi jedriličar Josip Tafra – viceprvak svijeta

Splitski Jedriličarski klub Labud iznjedrio je još jednog jedriličara svjetske klase. Sedamnaestogodišnji Josip Tafra je na Svjetskom prvenstvu za klasu ILCA 4 u Portugalu...

Mohović o pravilima za regate tradicijskih brodova: “Može se pobijediti s platnenim jedrima i bez 10% bonusa”

U Hrvatskoj se kroz godinu održava tridesetak jedriličarskih regata tradicijskih barki. Organiziraju ih razne udruge koje se bave njegovanjem tradicija, posebno hrvatske tradicijske brodogradnje....

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here