Aktualno

ODRŽIVOST NA SAJMU NAUTIKE: Biograd Boat show dodijelio nagrade za Eko izvrsnost 2025

Naajveći hrvatski nautički sajam na obali - Biograd Boat...

Green Sail predstavio metodu za izračun emisije CO2 po osobi po brodi po kategoriji krstarenja

Neprofitna organizacija za održivi nautički turizam Green Sail razvila...

Projekt za prikupljanje otpadnih voda i smeća s plovila na području Kornata

„ECOcube - ekološka infrastruktura za čisto more“ naziv je...

Rižoto sa šparogama: Nutritivno bogatstvo carskog povrća

Nakon duge zime stiže i proljeće, a s njim i divlje šparoge. Za razliku od uzgojenih, ove divlje su tanje, intenzivnijeg okusa, bogatije vitaminima i mineralima i ostalim nutritivnim blagodatima, pa su time i zdravije. Poznate su kao pročišćivač organizma, izvor zdravlja i životne snage od davnih dana. Rimski su carevi u ovo vrijeme slali vojsku da ih beru, pa ih zovu i – carsko povrće. Premda je po latinskom nazivu asparagus svrstana u cvijeće. Uglavnom, šparoga obiluje folnom kiselinom, C vitaminom i skupinom B vitamina, ima snažna antioksidativna svojstva, a sadrži minimum kalorija.

Upravo zbog svoje nutritivne vrijednosti zahtijeva vrlo kratku termičku obradu. Evo recepta za jedan ukusima plemenit rižoto sa šparogama.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 3 vezice šparoga
  • 1 vezica mladog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 240 g riže
  • 1 dl maslinova ulja
  • 1 dl bijelog laganog vina (malvazija)
  • 2 jušne žlice tvrdog ribanog sira
  • 10 dag maslaca
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol, papar

Priprema:

#1. Šparogu lagano primimo na ¼ dužine ispod pupoljka te savijamo. Kada pukne gornji dio je jestiv te ga odvojimo. Ostatak stabljike je tvrd i gorak (ne moramo baciti, može se skuhat i piti kao lijek za bolesti srca i krvnih žila, giht, visoki kolesterol i tlak, a neki tvrde i da je afrodizijak).

#2. Od jestivog dijela odvojimo pupoljke i stavimo ih na stranu, a ostatak nasjeckamo. U tavi zagrijemo maslinovo ulje te dodamo sitno sjeckani mladi luk (bijeli dio i dio listova do polovice gdje prelaze u tamniju boju) i lagano pirjamo par minuta. Dodamo kosani češnjak i rižu te pirjamo dok se riža ne zastakli. Podlijemo bijelim vinom i miješamo dok ne ishlapi. Rižu nastavimo kuhati na laganoj vatri stalno miješajući i podlijevamo vodom ili laganim povrtnim temeljcem.

#3. Nakon 10-tak minuta u rižu dodamo sjeckane šparoge, a zadnje 2-3 minute i same pupoljke. Začinimo sa soli i paprom te prstohvatom muškatnog oraščića. Dodamo maslac i ribani sir, žustro promiješamo te uklonimo s vatre da se odmori par minuta prije serviranja.

Savjet:

Šparoge možete i na minutu uroniti u kipuću vodu pa premjestiti u hladnu vodu. Vodu od kuhanja koristite za podlijevanje rižota, a šparoge se dodaju u rižot na samom kraju (zadnje 2-3 minute), jer pri dugoj termičkoj obradi znaju izgubiti i više od pola svojih nutritivnih svojstava.

Obarene šparoge možete koristiti u fritaji, na salatu s tvrdo kuhanim jajima, kao i za krem juhu. U prhkim pitama sa sirom, jajima i pancetom (quiche), uz poširana jaja sa Hollandaise umakom … Sezona je šparoga – uživajte u njima.

Novo

ODRŽIVOST NA SAJMU NAUTIKE: Biograd Boat show dodijelio nagrade za Eko izvrsnost 2025

Naajveći hrvatski nautički sajam na obali - Biograd Boat...

Green Sail predstavio metodu za izračun emisije CO2 po osobi po brodi po kategoriji krstarenja

Neprofitna organizacija za održivi nautički turizam Green Sail razvila...

Projekt za prikupljanje otpadnih voda i smeća s plovila na području Kornata

„ECOcube - ekološka infrastruktura za čisto more“ naziv je...

Godišnje u hrvatski Jadran dospije 3000 tona otpada, a ukloni se samo 500

Zbog boljeg praćenja i koordinacije akcija čišćenja morskog otpada...

ODRŽIVA MARIKULTURA: Orade i brancini na hrani od ličinki crne vojničke muhe imaju veće filete

Morska riba kao zdrava namirnica sve je traženija, a to predstavlja prijetnju za prelov divlje ribe i narušavanje ekološkog sustava u moru. Održivi odgovor...

Treba li svaka uvala luku: Pretvaramo li Jadransko more u niskobudžetnu megamarinu?

„More više nije tišina, nije odmor, nije prostor za život. Ono postaje buka, propeleri, izletnički brodovi, zagađenje, smeće... a ono što boli najviše -...

Doživljaj rovinjske i istarske autentičnosti na 19. regati tradicijskih barki

Kontrast upečatljivih boja tradicijskih jedara i plavetnila rovinjskog akvatorija po 19. put oduševio je brojne posjetitelje koji su uživali u raznovrsnim doživljajima rovinjske i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nautička Patrola
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.