Aktualno

24. Biograd Boat Show: Veći nego ikad

Kroz protekle 23 godine biogradski nautički sajam izrastao je...

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Rižoto s kozicama

Na brodu često kuhamo rižu za brzi, nezahtjevni ručak. Ali kada uspijemo nabaviti svježe kozice, jednostavni rižoto se pretvara u vrhunsku gozbu.

Sastojci za (4 osobe):

  • 1,5 kg cijelih kozica, neočišćenih
  • srednja glavica crvenog luka ili 4 mlada luka
  • 2 česna češnjaka
  • 320 g riže za rižoto (arborio)
  • 2 žlice ukuhane rajčice ili koncentrata
  • sol, papar
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • 1 jušna žlica sitno nasjeckanog svježeg lista peršina
  • 1 čajna žličica maslaca iz hladnjaka
  • parmezan

Priprema:

Operite kozice pa ih očistite: odvojite glave, izvadite rep iz oklopa, maknite žilicu s mesa repa. Meso kozica odvojite na stranu, a glave i ostatke oklopa stavite u lonac, dodajte 1,5 l hladne vode i kuhajte pola sata. Potom procijedite tekućinu u zdjelu: dobili ste temeljac kojim ćete podlijevati rižu. Za 320 g riže potrebno je 1,3 litre temeljca. Ako ga imate manje, dodajte vode do potrebne količine tekućine.

U tavu izlijte 5 žlica maslinovog ulja i na još hladno ulje dodajte sitno sjeckani luk. Lagano dinstajte dok ne postane proziran, pa dodajte opranu i ocijeđenu rižu i posolite ju. Miješajte na srednjoj vatri sve se dok riža ne počne primati za dno tave.
Tada po riži polijte 1 dl vina i miješajte dok vino ne ispari. Dodajte šeflju temeljca od oklopa i glava, pa i dalje lagano miješajte; tava je na srednje jakoj vatri.

Kad tekućina ispari dodajte ponovo šeflju temeljca, pa ponavljajte postupak kad ispari. Nakon 15 minuta dodajte u rižu meso kozica. Malo popaprite i dodajte peršin, ukuhanu rajčicu te preostali temeljac pa kuhajte dalje uz lagano miješanje dok ne ispari tekućina. Probajte je li riža dovoljno kuhana. Ako je, dodajte u rižoto žličicu hladnog maslaca, dobro promiješajte i nakon još minute kuhanja skinite s vatre.

Uz rižoto ponudite i parmezan, koji će svatko dodavati prema svom ukusu.

Novo

24. Biograd Boat Show: Veći nego ikad

Kroz protekle 23 godine biogradski nautički sajam izrastao je...

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

Jastog ili hlap na buzaru

Hlap ili jastog. Teško je razrješiva dilema koji je od ta dva raka slasniji. Razvikaniji je specijalitet jastog, čije se lagano, rahlo, bijelo meso...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here