Aktualno

Boat Show Tulln, 29.2. – 3.3.2024: Prva sajamska adresa nakon Zagreba

Nakon Zagrebačkog sajma nautike Hrvatima najbliža i najprivlačnija iduća...

Murva iz NP Krka natječe se za titulu Europsko stablo 2024 – GLASAJTE

Kao Hrvatsko stablo godine murva iz Nacionalnog parka Krka...

ZAGREBAČKI SAJAM NAUTIKE 2024: Što vidjeti, što kupiti i koliko što košta (FOTOGALERIJA)

Ni ovaj Zagrebački sajam nautike, koji je upravo u...

Rižoto s kozicama

Na brodu često kuhamo rižu za brzi, nezahtjevni ručak. Ali kada uspijemo nabaviti svježe kozice, jednostavni rižoto se pretvara u vrhunsku gozbu.

Sastojci za (4 osobe):

  • 1,5 kg cijelih kozica, neočišćenih
  • srednja glavica crvenog luka ili 4 mlada luka
  • 2 česna češnjaka
  • 320 g riže za rižoto (arborio)
  • 2 žlice ukuhane rajčice ili koncentrata
  • sol, papar
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • 1 jušna žlica sitno nasjeckanog svježeg lista peršina
  • 1 čajna žličica maslaca iz hladnjaka
  • parmezan

Priprema:

Operite kozice pa ih očistite: odvojite glave, izvadite rep iz oklopa, maknite žilicu s mesa repa. Meso kozica odvojite na stranu, a glave i ostatke oklopa stavite u lonac, dodajte 1,5 l hladne vode i kuhajte pola sata. Potom procijedite tekućinu u zdjelu: dobili ste temeljac kojim ćete podlijevati rižu. Za 320 g riže potrebno je 1,3 litre temeljca. Ako ga imate manje, dodajte vode do potrebne količine tekućine.

U tavu izlijte 5 žlica maslinovog ulja i na još hladno ulje dodajte sitno sjeckani luk. Lagano dinstajte dok ne postane proziran, pa dodajte opranu i ocijeđenu rižu i posolite ju. Miješajte na srednjoj vatri sve se dok riža ne počne primati za dno tave.
Tada po riži polijte 1 dl vina i miješajte dok vino ne ispari. Dodajte šeflju temeljca od oklopa i glava, pa i dalje lagano miješajte; tava je na srednje jakoj vatri.

Kad tekućina ispari dodajte ponovo šeflju temeljca, pa ponavljajte postupak kad ispari. Nakon 15 minuta dodajte u rižu meso kozica. Malo popaprite i dodajte peršin, ukuhanu rajčicu te preostali temeljac pa kuhajte dalje uz lagano miješanje dok ne ispari tekućina. Probajte je li riža dovoljno kuhana. Ako je, dodajte u rižoto žličicu hladnog maslaca, dobro promiješajte i nakon još minute kuhanja skinite s vatre.

Uz rižoto ponudite i parmezan, koji će svatko dodavati prema svom ukusu.

Novo

Prodavač u splitskom dućanu Yamaha motora, skutera i vanbrodskih motora

Rok za prijavu: 3. 3. 2024. Poslodavac: Pribudić - Borčić...

Voditelj brodice za luksuzni mali hotel u Opatiji

Rok za prijavu: 4. 3. 2024. Poslodavac: Ikador Luxury Boutique...

Hrvoje Matutinović: “Barbieri mi je rekao: „Budi opušten i ozbiljno radi, i rezultati moraju doći“

Hrvoje Matutinović posljednjih je dvadeset godina u poslovnom nautičkom...

Đorđe Pantović: Vrbovanje svjetske match race elite u Cannesu za ACI match race

Đorđe Pantović je pripadnik druge postave zaposlenika u bitci...

Rižoto s ciklom

Sezona je cikle pa je ovo savršeni lagani rižoto za vruće dane. Zanimljive je boje i blagog, a bogatog okusa. Sastojci: 4 cikle srednje veličine2-3 crvena...

Rižoto sa šparogama: Nutritivno bogatstvo carskog povrća

Nakon duge zime stiže i proljeće, a s njim i divlje šparoge. Za razliku od uzgojenih, ove divlje su tanje, intenzivnijeg okusa, bogatije vitaminima...

Ječam s lignjama

Iako je ječam danas zapostavljen, nekada je imao značajnu ulogu u prehrani na Mediteranu. Osim kao kaša ili prilog uz mesna jela, koristio se...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here