Aktualno

ISTRA: Dan otvorenih vinskih podruma, 26. 5. 2024. – Popis vinarija

Posljednje nedjelje u svibnju, 26.5. 2024. posjetiteljima će i...

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

Rižoto sa šparogama: Nutritivno bogatstvo carskog povrća

Nakon duge zime stiže i proljeće, a s njim i divlje šparoge. Za razliku od uzgojenih, ove divlje su tanje, intenzivnijeg okusa, bogatije vitaminima i mineralima i ostalim nutritivnim blagodatima, pa su time i zdravije. Poznate su kao pročišćivač organizma, izvor zdravlja i životne snage od davnih dana. Rimski su carevi u ovo vrijeme slali vojsku da ih beru, pa ih zovu i – carsko povrće. Premda je po latinskom nazivu asparagus svrstana u cvijeće. Uglavnom, šparoga obiluje folnom kiselinom, C vitaminom i skupinom B vitamina, ima snažna antioksidativna svojstva, a sadrži minimum kalorija.

Upravo zbog svoje nutritivne vrijednosti zahtijeva vrlo kratku termičku obradu. Evo recepta za jedan ukusima plemenit rižoto sa šparogama.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 3 vezice šparoga
  • 1 vezica mladog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 240 g riže
  • 1 dl maslinova ulja
  • 1 dl bijelog laganog vina (malvazija)
  • 2 jušne žlice tvrdog ribanog sira
  • 10 dag maslaca
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol, papar

Priprema:

#1. Šparogu lagano primimo na ¼ dužine ispod pupoljka te savijamo. Kada pukne gornji dio je jestiv te ga odvojimo. Ostatak stabljike je tvrd i gorak (ne moramo baciti, može se skuhat i piti kao lijek za bolesti srca i krvnih žila, giht, visoki kolesterol i tlak, a neki tvrde i da je afrodizijak).

#2. Od jestivog dijela odvojimo pupoljke i stavimo ih na stranu, a ostatak nasjeckamo. U tavi zagrijemo maslinovo ulje te dodamo sitno sjeckani mladi luk (bijeli dio i dio listova do polovice gdje prelaze u tamniju boju) i lagano pirjamo par minuta. Dodamo kosani češnjak i rižu te pirjamo dok se riža ne zastakli. Podlijemo bijelim vinom i miješamo dok ne ishlapi. Rižu nastavimo kuhati na laganoj vatri stalno miješajući i podlijevamo vodom ili laganim povrtnim temeljcem.

#3. Nakon 10-tak minuta u rižu dodamo sjeckane šparoge, a zadnje 2-3 minute i same pupoljke. Začinimo sa soli i paprom te prstohvatom muškatnog oraščića. Dodamo maslac i ribani sir, žustro promiješamo te uklonimo s vatre da se odmori par minuta prije serviranja.

Savjet:

Šparoge možete i na minutu uroniti u kipuću vodu pa premjestiti u hladnu vodu. Vodu od kuhanja koristite za podlijevanje rižota, a šparoge se dodaju u rižot na samom kraju (zadnje 2-3 minute), jer pri dugoj termičkoj obradi znaju izgubiti i više od pola svojih nutritivnih svojstava.

Obarene šparoge možete koristiti u fritaji, na salatu s tvrdo kuhanim jajima, kao i za krem juhu. U prhkim pitama sa sirom, jajima i pancetom (quiche), uz poširana jaja sa Hollandaise umakom … Sezona je šparoga – uživajte u njima.

Novo

ISTRA: Dan otvorenih vinskih podruma, 26. 5. 2024. – Popis vinarija

Posljednje nedjelje u svibnju, 26.5. 2024. posjetiteljima će i...

OPATIJA: Glazbeni vremeplov kroz 20. stoljeće RetrOpatija, 27-29. 6. 2024.

Opatija je mjesto s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj....

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17....

Jere Slavica, zamjenik Veljka Barbierija: “Razvijali smo ACI kao sustav u kojem bi nautičaru uz nautičke bile pružene i trgovačke i ugostiteljske usluge, tehnički...

- Znate, kad smo dogovorili ovaj razgovor za monografiju o stvaranju ACI-ja, nisam mogao zaspati cijelu noć – dočekao nas je poslovni savjetnik Jere...

Murva iz NP Krka natječe se za titulu Europsko stablo 2024 – GLASAJTE

Kao Hrvatsko stablo godine murva iz Nacionalnog parka Krka jedna je od petnaest finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe. Natjecanje za europsko...

Ljetni posao u NP Mljet: Traži se zapovjednik broda, 4 mornara, 3 čuvara prirode, turistički vodič, 4 trgovca…

Rok za prijavu: 21.2.2024. Poslodavac: Javna ustanova Nacionalni park Mljet, Pristanište 2, 20 226 Goveđari Mjesto rada: Mljet Posao: Sezonski, naknada za prijevoz u cijelosti, nije osiguran...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here