Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Vrsaranski amareti od lješnjaka

Nedavno je za revitalizaciju i prezentaciju ove slastice Turistička zajednica Vrsar dobila nagradu Internatural Slow Food Award od udruge Istarsko koja koordinira Slow food zajednicu u Istri.

Vrsaranski amareti rade se s lješnjacima, umjesto s bademima kao u originalnoj talijanskoj recepturi za amarette. To je tradicijski vrsaranski keksić koji se priprema za obiteljske proslave, vječanja, Uskrs i Božić. Nedavno je za revitalizaciju i prezentaciju ove slastice Turistička zajednica Vrsar dobila nagradu Internatural Slow Food Award od udruge Istarsko koja koordinira Slow food zajednicu u Istri.

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 1 kg lješnjaka
  • 1 kg grubo mljevenog šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
Amareti se peku u pećnici
Amareti se peku u pećnici / Foto: TZ Vrsar

Priprema: 

#1. Lješnjake sameljite, po mogućnosti u ručnom mlinčiću.

#2. Mljevene lješnjake stavite u veću zdjelu, u njih dodajte 10 rabijenih jaja, cijelih, bez odvajanja bjelanjaka i žumanjaka, grublje samljeven šećer (u električnoom mlinčiću za kavu) i vanilin šećer. Dobro umiješajte rukama sve dok se smjesa ne sjedini.

#3. Zagrijte pećnicu na180 stupnjeva Celzijusa.

#4. Od smjese rukama oblikujte kuglice podjednake veličine i slažite ih na protvan prekriven papirom za pečenje, tako da međusobno budu odvojeni. Pecite ih u pećnici 10 do 15 minuta na temperaturi 180 stupnjeva Celzijusa.

#5. Izvadite protvan pa što prije keksiće maknite s vrućeg protvana na hladnu podlogu da se što prije ohlade. Kao i drugi suhi keksići, i ovi su amareti ukusniji drugi dan, odnosno kad malo odstoje.

Recept su za video Turističke zajednice Vrsara ispričale i amarete ispekle vrsaranke Nerina Štifanić i Karmen Pilat. Nerina je po ovom receptu ispekla amarete za vjenčanje Karmen Pilat. Pogledajte ove dvije dame na videu:

Izvor: TZ Vrsar

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

Uručili smo Srebrno sidro Nautičke patrole Marini Funtana

Evo nas u marini Funtana, koja je ocjenama nautičara ovoj marini priskrbila drugo mjesto za 2022. godinu a time i pripadajuće priznanje - Srebrno...

Vrsar: Promotivna ponuda istarskih specijaliteta u 7 restorana i konoba, 5.-14.5

Od petaka 5. 5. 2023. u Vrsaru počinje već tradicionalna gastro manifestacija "Vrsaranske goložece" s bogatom ponudom tradicionalnih istarskih specijaliteta spravljenih od svježih lokalnih...

ADVENT 2022 VRSAR: Avantura Casanova i degustacija vrhunskog maslinovog ulja

U vrijeme Adventa Općina Vrsar-Orsera i vrsarska Turistička zajednica već četvrtu godinu za redom organiziraju „Zimske radosti u Vrsaru – Festività invernali d'Orsera“. Pa...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here