Aktualno

ODRŽIVOST NA SAJMU NAUTIKE: Biograd Boat show dodijelio nagrade za Eko izvrsnost 2025

Naajveći hrvatski nautički sajam na obali - Biograd Boat...

Green Sail predstavio metodu za izračun emisije CO2 po osobi po brodi po kategoriji krstarenja

Neprofitna organizacija za održivi nautički turizam Green Sail razvila...

Projekt za prikupljanje otpadnih voda i smeća s plovila na području Kornata

„ECOcube - ekološka infrastruktura za čisto more“ naziv je...

Zapečeni inćuni s ružmarinom – delikatesa iz pećnice

Vrijeme je plave ribe. Ovogodišnji lovostaj za malu ribu završio je 15. veljače, ranije nego inače, tako da srdela i inćuna na ribarnicama ima u izobilju.

Inćuni su veoma ukusni, i mogu se pripremati na više načina, ali ovaj je možda najaromatičniji recept uz vino i ružmarin. Poseban začin daju grožđice koje su se koristile kao začin ribi još od antičkog doba. Od tih vremena su u obiteljskim vinogradima na otocima i u primorju obično bila dva-tri trsa grožđa bez koštica koje se sušilo za slatki dodatak i slatkim i slanim jelima.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 0,80 kg inćuna
  • 1,5 dl maslinova ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 0,5 dl prošeka
  • 8 dag grožđica
  • 2 jušne žlice krušnih mrvica (prezle)
  • sol
  • papar
  • grančica ružmarina
Zapečeni inćuni Foto Pave Turić
Zapečeni inćuni Foto Pave Turić

Priprema:

#1. Prije nego krenemo čistiti inćune stavimo grijati pećnicu na 220 stupnjeva Celzijusa.

#2. U jednoj zdjelici namočimo grožđice u vinu i prošeku.

#3. Inćune očistimo pa ih operemo u hladnoj vodi. Očistite ih na načn kako vama odgovara, neki im samo odstrane utrobu (kao na slici), a drugi odvoje glavu s utrobom.

#4. Ostavimo nekoliko minuta oprane inćune u cjedilu da se ocijede, pa ih posložimo na pleh (škrovadu), jednog do drugog, tako da se međusobno ne prekrivaju.

#5. Prelijemo inćune smjesom vina, prošeka i grožđica. Poškropimo ih maslinovim uljem te posolimo i popaprimo. Pospemo krušnim mrvicama i iglicama ružmarina, pa protresemo lagano pleh da se sve prožme i stavimo u zagrijanu pećnicu da se kratko zapeče, na 10 do 15 minuta. Ako smo im ostavili glave, gotovi su kad oči pobijele. Poslužuju se s kruhom i salatom.

Napomena: Umjesto grožđica se mogu koristiti kapare, a umjesto grančice ružmarina koromač, sve ovisno o osobnom ukusu.

Zapečeni inćuni Foto PaveTurić
Zapečeni inćuni Foto PaveTurić

Novo

ODRŽIVOST NA SAJMU NAUTIKE: Biograd Boat show dodijelio nagrade za Eko izvrsnost 2025

Naajveći hrvatski nautički sajam na obali - Biograd Boat...

Green Sail predstavio metodu za izračun emisije CO2 po osobi po brodi po kategoriji krstarenja

Neprofitna organizacija za održivi nautički turizam Green Sail razvila...

Projekt za prikupljanje otpadnih voda i smeća s plovila na području Kornata

„ECOcube - ekološka infrastruktura za čisto more“ naziv je...

Godišnje u hrvatski Jadran dospije 3000 tona otpada, a ukloni se samo 500

Zbog boljeg praćenja i koordinacije akcija čišćenja morskog otpada...

ODRŽIVA MARIKULTURA: Orade i brancini na hrani od ličinki crne vojničke muhe imaju veće filete

Morska riba kao zdrava namirnica sve je traženija, a to predstavlja prijetnju za prelov divlje ribe i narušavanje ekološkog sustava u moru. Održivi odgovor...

Treba li svaka uvala luku: Pretvaramo li Jadransko more u niskobudžetnu megamarinu?

„More više nije tišina, nije odmor, nije prostor za život. Ono postaje buka, propeleri, izletnički brodovi, zagađenje, smeće... a ono što boli najviše -...

Doživljaj rovinjske i istarske autentičnosti na 19. regati tradicijskih barki

Kontrast upečatljivih boja tradicijskih jedara i plavetnila rovinjskog akvatorija po 19. put oduševio je brojne posjetitelje koji su uživali u raznovrsnim doživljajima rovinjske i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nautička Patrola
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.