Aktualno

CRES: Fešta od creske janjetine i sira

U subotu 26. 4.2025. s početkom u 17 sati...

Cres slavi 180 godina turističke tradicije: ACI marina Cres dobila priznanje za doprinos

U godini u kojoj Cres obilježava visoku obljetnicu, 180...

Kome i kada će se dodijeliti koncesija za Marinu Zadar?

Vlada još uvijek nije donijela odluku kome će dodijeliti...

Zapečeni inćuni s ružmarinom – delikatesa iz pećnice

Vrijeme je plave ribe. Ovogodišnji lovostaj za malu ribu završio je 15. veljače, ranije nego inače, tako da srdela i inćuna na ribarnicama ima u izobilju.

Inćuni su veoma ukusni, i mogu se pripremati na više načina, ali ovaj je možda najaromatičniji recept uz vino i ružmarin. Poseban začin daju grožđice koje su se koristile kao začin ribi još od antičkog doba. Od tih vremena su u obiteljskim vinogradima na otocima i u primorju obično bila dva-tri trsa grožđa bez koštica koje se sušilo za slatki dodatak i slatkim i slanim jelima.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 0,80 kg inćuna
  • 1,5 dl maslinova ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 0,5 dl prošeka
  • 8 dag grožđica
  • 2 jušne žlice krušnih mrvica (prezle)
  • sol
  • papar
  • grančica ružmarina
Zapečeni inćuni Foto Pave Turić
Zapečeni inćuni Foto Pave Turić

Priprema:

#1. Prije nego krenemo čistiti inćune stavimo grijati pećnicu na 220 stupnjeva Celzijusa.

#2. U jednoj zdjelici namočimo grožđice u vinu i prošeku.

#3. Inćune očistimo pa ih operemo u hladnoj vodi. Očistite ih na načn kako vama odgovara, neki im samo odstrane utrobu (kao na slici), a drugi odvoje glavu s utrobom.

#4. Ostavimo nekoliko minuta oprane inćune u cjedilu da se ocijede, pa ih posložimo na pleh (škrovadu), jednog do drugog, tako da se međusobno ne prekrivaju.

#5. Prelijemo inćune smjesom vina, prošeka i grožđica. Poškropimo ih maslinovim uljem te posolimo i popaprimo. Pospemo krušnim mrvicama i iglicama ružmarina, pa protresemo lagano pleh da se sve prožme i stavimo u zagrijanu pećnicu da se kratko zapeče, na 10 do 15 minuta. Ako smo im ostavili glave, gotovi su kad oči pobijele. Poslužuju se s kruhom i salatom.

Napomena: Umjesto grožđica se mogu koristiti kapare, a umjesto grančice ružmarina koromač, sve ovisno o osobnom ukusu.

Zapečeni inćuni Foto PaveTurić
Zapečeni inćuni Foto PaveTurić

Novo

CRES: Fešta od creske janjetine i sira

U subotu 26. 4.2025. s početkom u 17 sati...

Cres slavi 180 godina turističke tradicije: ACI marina Cres dobila priznanje za doprinos

U godini u kojoj Cres obilježava visoku obljetnicu, 180...

ACI Card pogodnosti za 2025. godinu

ACI Card je članska kartica namijenjena isključivo nautičarima koji...

Kome i kada će se dodijeliti koncesija za Marinu Zadar?

Vlada još uvijek nije donijela odluku kome će dodijeliti...

Cres slavi 180 godina turističke tradicije: ACI marina Cres dobila priznanje za doprinos

U godini u kojoj Cres obilježava visoku obljetnicu, 180 godina turističke tradicije, Turistička zajednica grada Cresa pripremila je prigodnu svečanost u sklopu koje su...

Adrenalinska utrka na Biševu

Na Biševu se 12. 4. 2025. održava trail utrka s 500 prijavljenih sudionika koji će trčati našim najudaljenijim naseljenim otokom u tri kategorije: sedam,...

Prošle godine u hrvatskom Jadranu evidentirano 14 000 tona otpada

Kako trenutno funkcionira selektiranje i odvoz otpada s plovila i koja su moguća unaprjeđenja, suživot masovnog turizma na kopnu i nautičkog turizma na moru,...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here