Aktualno

BOOT 2025: Svjetske premijere i događanja u Düsseldorfu

U subotu 18. siječnja počeo je najveći kopneni nautički...

Tradicionalna Lignjada u Baškoj s malom školom lignjolova za djecu

Tradicionalna Lignjada - 18. Kup sv. Mikule održana je...

OPATIJA BAJNA: Detaljan program Adventa 2024. i dočeka Nove 2025. godine

Dani božićno-novogodišnjeg slavlja u Opatiji već su počeli -...

Dagnje na buzaru

Za četiri osobe trebat će vam 2 kg dagnji. Ako ste dagnje sami izvadili iz mora, pripremite ih što prije. Mogu odstajati jedan dan (noć i dan ili dan i noć) ako ste ih sasvim svježe zamotali u dobro navlažene kuhinjske krpe ili isto takav novinski papir, i zatim stavili na hladno mjesto. Još bolje, ubacite ih u vreća od krumpira, onu mrežastu, i spustite je u moru svezanu konopom za bitvu na brodu.

Ako ih kupujete, dobro pogledajte jesu li čvrsto zatvorene. Pogledajte ih pažljivo, jer se prodaju u mrežastoj vrećici pa je na prvi pogled sve u redu. Ako su školjke “zijevnule” znači da nisu svježe pa ih ostavite tamo gdje jesu.

Sama priprema buzare traje dvadesetak minuta, ali tome prethodi duži, teži i najdosadniji dio posla – čišćenje dagnji. Svaku treba uzetu u ruku, oribati je ili ostrugati od nečistoća i nožićem ukloniti travu koju je “zagrizla”. Tješite se da je to samo 2 kg. Kako to rade tamo gdje treba pripremiti 50 porcija, ne znam. Ali moj prijatelj i kolega Šibenčanin iz Slavonije Stanko Ferić ima za takve količine odličan patent: stavite ih u građevinsku miješalicu, ubacite vodu i uključite…

Nakon tretmana, dagnje operete i sada su spremne za finalni postupak.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 kg svježih dagnji
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 4 žlice krušnih mrvica
  • 4 žlice sjeckanog peršinova lista
  • 2 dl bijelog vina
  • papar

Priprema:

U veliki lonac nalijemo maslinovo ulje, pustimo da se zagrije, ubacimo češnjak i peršin, ostavimo koju minutu da zamiriši, dodamo vino, krušne mrvice i papar. Sada saspemo u lonac dagnje, uzmemo kuhaču i lagano, ali temeljito sve promiješamo. Pokrijemo. Smanjimo vatru i pustimo da se kuha i dunsta.
Nije na odmet tu i tamo lonac malo protresti, tek toliko da dagnje znaju da ih nismo zaboravili, premda cijeli postupak traje kratko – pet do 10 minuta. Gotovo je kad se dagnje otvore. One koje se nisu otvorile niti neće, njih bacite.
E, sada ono sudbinsko pitanje: jesu li dagnje na buzaru predjelo ili glavno jelo?

Ako ste uz njih narezali dvije štruce sasvim svježeg bijelog kruha, pred svakim za stolom je duboki tanjur, nasred stola je lonac s dagnjama i u njemu šeflja, kutljača, zaimača, kacijola ili kako već. Nema pribora za jelo, samo kruh i eventualno polovica školjke kao žlica. Kad završite, zaključite sami: je li to bilo predjelo?

Novo

BOOT 2025: Svjetske premijere i događanja u Düsseldorfu

U subotu 18. siječnja počeo je najveći kopneni nautički...

Cipal na moj način: u pećnici, na gradele, lešo …

Dok sam imao brodicu u Osoru, puno sam ribe...

Arancino sa raštikom, kozicama i sirom

Arancino je jednostavno jelo od riže, poznato kao specijalitet...

BOŽIĆNI RUČAK: Recepti morske spize skiperice Alenke Alujević s lignjama, kozicama, bijelom ribom…

Kada smo na portalu Nautička patrola ljetos predstavili Alenku...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda...) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te...

Zapečeni inćuni s ružmarinom – delikatesa iz pećnice

Vrijeme je plave ribe. Ovogodišnji lovostaj za malu ribu završio je 15. veljače, ranije nego inače, tako da srdela i inćuna na ribarnicama ima...

Ječam s lignjama

Iako je ječam danas zapostavljen, nekada je imao značajnu ulogu u prehrani na Mediteranu. Osim kao kaša ili prilog uz mesna jela, koristio se...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here