Aktualno

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

Biogradski sajam nautike 2023: Brojne premijere novih brodova, povoljna kupnja polovnih, 25-29.10

Ovogodišnji 25 po redu Biograd boat show 2023 otvara...

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Dagnje na buzaru

Za četiri osobe trebat će vam 2 kg dagnji. Ako ste dagnje sami izvadili iz mora, pripremite ih što prije. Mogu odstajati jedan dan (noć i dan ili dan i noć) ako ste ih sasvim svježe zamotali u dobro navlažene kuhinjske krpe ili isto takav novinski papir, i zatim stavili na hladno mjesto. Još bolje, ubacite ih u vreća od krumpira, onu mrežastu, i spustite je u moru svezanu konopom za bitvu na brodu.

Ako ih kupujete, dobro pogledajte jesu li čvrsto zatvorene. Pogledajte ih pažljivo, jer se prodaju u mrežastoj vrećici pa je na prvi pogled sve u redu. Ako su školjke “zijevnule” znači da nisu svježe pa ih ostavite tamo gdje jesu.

Sama priprema buzare traje dvadesetak minuta, ali tome prethodi duži, teži i najdosadniji dio posla – čišćenje dagnji. Svaku treba uzetu u ruku, oribati je ili ostrugati od nečistoća i nožićem ukloniti travu koju je “zagrizla”. Tješite se da je to samo 2 kg. Kako to rade tamo gdje treba pripremiti 50 porcija, ne znam. Ali moj prijatelj i kolega Šibenčanin iz Slavonije Stanko Ferić ima za takve količine odličan patent: stavite ih u građevinsku miješalicu, ubacite vodu i uključite…

Nakon tretmana, dagnje operete i sada su spremne za finalni postupak.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 kg svježih dagnji
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 4 žlice krušnih mrvica
  • 4 žlice sjeckanog peršinova lista
  • 2 dl bijelog vina
  • papar

Priprema:

U veliki lonac nalijemo maslinovo ulje, pustimo da se zagrije, ubacimo češnjak i peršin, ostavimo koju minutu da zamiriši, dodamo vino, krušne mrvice i papar. Sada saspemo u lonac dagnje, uzmemo kuhaču i lagano, ali temeljito sve promiješamo. Pokrijemo. Smanjimo vatru i pustimo da se kuha i dunsta.
Nije na odmet tu i tamo lonac malo protresti, tek toliko da dagnje znaju da ih nismo zaboravili, premda cijeli postupak traje kratko – pet do 10 minuta. Gotovo je kad se dagnje otvore. One koje se nisu otvorile niti neće, njih bacite.
E, sada ono sudbinsko pitanje: jesu li dagnje na buzaru predjelo ili glavno jelo?

Ako ste uz njih narezali dvije štruce sasvim svježeg bijelog kruha, pred svakim za stolom je duboki tanjur, nasred stola je lonac s dagnjama i u njemu šeflja, kutljača, zaimača, kacijola ili kako već. Nema pribora za jelo, samo kruh i eventualno polovica školjke kao žlica. Kad završite, zaključite sami: je li to bilo predjelo?

Novo

ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom predali smo priznanje Zlatni osmijeh Jadrana

Evo nas napokon i na jadranskom jugu i to...

POREČ: Sajam ribarstva, ribolova i brodova CROFISH, 24-26.11.

U Poreču se sljedećeg vikenda - od petka 24....

LOVRAN: Lovranski guc – umjetničko djelo Giovannija Nina Gašparinića

U Kući smo lovranskog guca, u sklopu prostora lovranske...

Zapečeni inćuni s ružmarinom – delikatesa iz pećnice

Vrijeme je plave ribe. Ovogodišnji lovostaj za malu ribu završio je 15. veljače, ranije nego inače, tako da srdela i inćuna na ribarnicama ima...

Ječam s lignjama

Iako je ječam danas zapostavljen, nekada je imao značajnu ulogu u prehrani na Mediteranu. Osim kao kaša ili prilog uz mesna jela, koristio se...

Pašticada od tune

Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo koje vuče korijenje iz Italije. U Veneciji i Veroni se još od 5. stoljeća priprema pastissada de caval s...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here