Aktualno

MITAN MARINA NA BOOTU Aleksandar Car: “Susret ljudi ne može zamijeniti nikakav Internet”

Aleksandra Cara, kapetana Mitan Marine upoznao sam baš ovdje...

INTERVJU Stipe Nevistić: “Iduće godine na Boot dolazimo i sa Pearlsea 56 poznatim kao Silver Arow”

Dusseldorf Boot show 2023. ulazi u svoju završnicu. Sazrjelo...

MARINA KORNATI I ILIRIJA D.D. Predstavljanje marine s dušom i Biograd Boat Showa na Bootu

Marina Kornati iz Biograda na Moru nastupa na nautičkom...

Dagnje na buzaru

Za četiri osobe trebat će vam 2 kg dagnji. Ako ste dagnje sami izvadili iz mora, pripremite ih što prije. Mogu odstajati jedan dan (noć i dan ili dan i noć) ako ste ih sasvim svježe zamotali u dobro navlažene kuhinjske krpe ili isto takav novinski papir, i zatim stavili na hladno mjesto. Još bolje, ubacite ih u vreća od krumpira, onu mrežastu, i spustite je u moru svezanu konopom za bitvu na brodu.

Ako ih kupujete, dobro pogledajte jesu li čvrsto zatvorene. Pogledajte ih pažljivo, jer se prodaju u mrežastoj vrećici pa je na prvi pogled sve u redu. Ako su školjke “zijevnule” znači da nisu svježe pa ih ostavite tamo gdje jesu.

Sama priprema buzare traje dvadesetak minuta, ali tome prethodi duži, teži i najdosadniji dio posla – čišćenje dagnji. Svaku treba uzetu u ruku, oribati je ili ostrugati od nečistoća i nožićem ukloniti travu koju je “zagrizla”. Tješite se da je to samo 2 kg. Kako to rade tamo gdje treba pripremiti 50 porcija, ne znam. Ali moj prijatelj i kolega Šibenčanin iz Slavonije Stanko Ferić ima za takve količine odličan patent: stavite ih u građevinsku miješalicu, ubacite vodu i uključite…

Nakon tretmana, dagnje operete i sada su spremne za finalni postupak.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 kg svježih dagnji
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 4 žlice krušnih mrvica
  • 4 žlice sjeckanog peršinova lista
  • 2 dl bijelog vina
  • papar

Priprema:

U veliki lonac nalijemo maslinovo ulje, pustimo da se zagrije, ubacimo češnjak i peršin, ostavimo koju minutu da zamiriši, dodamo vino, krušne mrvice i papar. Sada saspemo u lonac dagnje, uzmemo kuhaču i lagano, ali temeljito sve promiješamo. Pokrijemo. Smanjimo vatru i pustimo da se kuha i dunsta.
Nije na odmet tu i tamo lonac malo protresti, tek toliko da dagnje znaju da ih nismo zaboravili, premda cijeli postupak traje kratko – pet do 10 minuta. Gotovo je kad se dagnje otvore. One koje se nisu otvorile niti neće, njih bacite.
E, sada ono sudbinsko pitanje: jesu li dagnje na buzaru predjelo ili glavno jelo?

Ako ste uz njih narezali dvije štruce sasvim svježeg bijelog kruha, pred svakim za stolom je duboki tanjur, nasred stola je lonac s dagnjama i u njemu šeflja, kutljača, zaimača, kacijola ili kako već. Nema pribora za jelo, samo kruh i eventualno polovica školjke kao žlica. Kad završite, zaključite sami: je li to bilo predjelo?

Novo

Lokrumsko prokletstvo: “Neka je proklet svaki onaj koji uživa u otetom”

Lokrumsko prokletstvo jedno je od najvećih misterija na svijetu....

MITAN MARINA NA BOOTU Aleksandar Car: “Susret ljudi ne može zamijeniti nikakav Internet”

Aleksandra Cara, kapetana Mitan Marine upoznao sam baš ovdje...

INTERVJU Stipe Nevistić: “Iduće godine na Boot dolazimo i sa Pearlsea 56 poznatim kao Silver Arow”

Dusseldorf Boot show 2023. ulazi u svoju završnicu. Sazrjelo...

MARINA KORNATI I ILIRIJA D.D. Predstavljanje marine s dušom i Biograd Boat Showa na Bootu

Marina Kornati iz Biograda na Moru nastupa na nautičkom...

MORSKI BOŽIĆ: Od dagnji i kamenica adventski vjenčići, anđeli i božićni ukrasi

Dobra ideja za izradu adventskih vjenčića i božićnih ukrasa stiže nam iz Stona, gdje su ih 10. prosinca 2022. na ekoradionici školska djeca i...

Jastog ili hlap na buzaru

Hlap ili jastog. Teško je razrješiva dilema koji je od ta dva raka slasniji. Razvikaniji je specijalitet jastog, čije se lagano, rahlo, bijelo meso...

Hobotnica s krumpirima – izvorni dalmatinski recept za peku i pećnicu

Kad ste ulovili ili nabavili hobotnicu, svakako je zamrznite na dva do tri dana, kako bi joj popucala čvrsta mišićna vlakna. Tradicionalno su se...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here