Aktualno

BETINA: Ženska veslačka regata “Dlan&Veslo” i velika mjesna fešta uz Dan brganja, 4. 8. 2024.

Dan brganja poznata je betinska fešta u čast posebnoj...

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo nagradu „Joža Horvat“ za najbolje putopise

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo je književnu nagradu „Joža Horvat“...

MITAN MARINA: Modna revija “Mitan fashion show”, 25. 7. 2024.

Nakon što se prošlog tjedna u Mitan Marini u...

Pašticada od tune

U ribljoj inačici pašticade također se koristi crveno meso kao i u originalnoj recepturi, ali filet tune.

Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo koje vuče korijenje iz Italije. U Veneciji i Veroni se još od 5. stoljeća priprema pastissada de caval s konjetinom, potom i s drugim vrstama mesa (junetina, janjetina) da bi naposlijetku dobilo i svoju riblju inačicu u kojoj se također koristi crveno meso – filet tune.

Izvorno je to bila konjetina jer je poslije jedne bitke na bojnom polju ostao ranjen veliki broj konja. Da meso ne propadne potopili su ga u vinski ocat, dodali povrće i začine te potom kuhali količinski prema potrebi, jer je u tom pacu meso moglo duže vrijeme ostati očuvano za jelo. Sličan recept pašticade imaju i Nijemci, koji meso u pacu drže najmanje 7 dana.

Evo recepta:

Pašticada od tune

Sastojci (za 4-5 osoba):

  • filet tune komad cca 1 kg
  • 0,5 kg crvenog luka
  • 5-6 režnjeva češnjaka
  • 10-tak suhih šljiva bez koštice
  • 2 srednje mrkve
  • 300 g pelati
  • 1 stručak svježeg peršina
  • 2 prstohvata mljevenog klinčića
  • 2 lista lovora
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 3 dl crnog vina
  • 1 dl prošeka
  • 0,5 dl domaće kvasine ili vinskog octa
  • 1 žlica brašna (oštro ili glatko, svejedno)
  • sol
  • papar po želji
Pašticada od tune s palentom
Pašticada od tune s palentom /Foto: Pave Turić

Priprema:

#1. Luk, češnjak, mrkve i stabljike peršina isjeckamo i stavimo u zdjelu. Dodamo šljive, lovor, ružmarin, klinčić, vino, prošek i ocat. Sve dobro i ostavimo par sati da se okusi prožmu. Nakon pola sata procijedimo, u jednu posudu stavimo ocijeđeno povrće, a u drugu tekućinu.

#2. Tunu izrežemo na medaljone debljine 1,5 – 2 cm, malo ih posolimo, pobrašnimo i kratko popržimo u dubokoj tavi na maslinovom ulju – po pola minute sa svake strane. Potom ih izvadimo iz tave i ostavimo u tanjuru sa strane.

#3. U tavu na ulje na kojem smo popržili tunu dodamo ocijeđeno povrće i pirjamo lagano 20-tak minuta. Potom dodamo i začinjenu tekućinu u kojoj se povrće mariniralo i pelate. Ako nam je nakon oblikovanja medaljona ostalo komadića tune, sad i njih možemo dodati u tavu.

#4. Sve to kuhamo na laganoj vatri sljedećih 45 minuta do 1 sat, sve dok povrće ne omekša. Po potrebi podlijemo vodom ili ribljim temeljcem da se nadoknadi isparena tekućina. Kad je povrće kuhano, iz tave izvadimo dvije-tri šljive koje ćemo poslije koristiti za dekoraciju, listove lovora i grančicu ružmarina, pa povrće i tekućinu propasiramo ili štapnim mikserom izblendamo u gusti umak. Po ukusu, začinimo dodatno sa soli i paprom te octom ako volimo kiseliji ili prošekom ako volimo slađi okus pašticade.

#5. Ispasirani umak i šljive vratimo u tavu, dodamo i popržene medaljone tune pa još kratko kuhamo sljedećih 10-tak minuta. Pospemo sjeckanim peršinom i serviramo uz domaće njoke ili palentu (po guštu).

Naš gastro kolumnist Pave Turić bavi se ekskluzivnim cateringom za svjetske tvrtke i jahte poznatih i slavnih. Također vodi edukacije kuharskih timova i sastavlja menije u poznatim i novim ambicioznim restoranima. Organizira i vodi tečajeve za mlade kuhare koji se žele obučiti u mediteranskoj kuhinji.

Novo

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo nagradu „Joža Horvat“ za najbolje putopise

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo je književnu nagradu „Joža Horvat“...

Marija Grčić Sultanija, prva hrvatska žena-mornar plovila je odjevena kao muškarac

Prva žena pomorac u Hrvatskoj zvala se Marija Grčić....

MITAN MARINA: Modna revija “Mitan fashion show”, 25. 7. 2024.

Nakon što se prošlog tjedna u Mitan Marini u...

ŽENA NA BRODU: Od zlokobnice kojoj nije mjesto na brodu do gusarske kapetanice

Od davnina među pomorcima postoji vjerovanje da žena na morskim plovidbama donosi nesreću. Osnovni uzrok takvom vjerovanju bilo je nerazumijevanje prirodnih pojava, pa su...

Belanova Regata života o Filipu Jurišiću na Olimpijadi – osvaja svijet

Neno Belan i njegova najnovija pjesma Regata života postaju zanimljivi u svijetu jedrenja i izvan Hrvatske. Britanski portal Sail World, jedan od najznačajnijih u...

MALINSKA – GLAVOTOK: Porcijunkula – blagoslov barki, brodova i posada, 2. 8. 2024.

Bliži se 2. kolovoz, svetkovina Gospe od Anđela – Porcijunkula, kada u svim franjevačkim crkvama svi vjernici mogu izmoliti oprost svih vremenskih grijeha i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here