Aktualno

Zagrebački sajam nautike, 22. – 26. 2. 2023: Katalog izlagača, nagradna igra, neretvanski lađari

Zagrebački sajam nautike mogao bi se ipak održati od...

RIJEKA: Međunarodna karnevalska povorka, 19. 2. 2023. u podne

Glavni događaj Riječkog karnevala je Međunarodna karnevalska povorka. To...

MITAN MARINA NA BOOTU Aleksandar Car: “Susret ljudi ne može zamijeniti nikakav Internet”

Aleksandra Cara, kapetana Mitan Marine upoznao sam baš ovdje...

TUNA: Sočni odresci u toču od crnih maslina

Neki ne vole tunu jer da im je to “jako suhi komad ribe”. Ovo je način pripreme s kojima tuna postaje najsočniji odrezak.

Sastojci (za 4 osobe):

6 do 8 odrezaka tune (ukupno 1 kg, može i malo više)
2 dl maslinovog ulja
10 dag crnih maslina (može i više, što više to bolje)
3 češnja češnjaka
2 dl bijelog vina
½ čajne šalice sitno sjeckanog peršina
sol
papar

Priprema:

Odreske debljine 1,5 cm začinimo solju i paprom i na dobro zagrijanom maslinovom ulju naglo popržimo sa svake strane po minutu i pol, tako da dobiju blago prženu boju. Izvadimo ih iz tave i odložimo u tanjur sa strane.
U istu tavu dodamo češnjak i brzo ga popržimo, tek da „baci miris“, dodamo sitnije nasjeckane masline i malo ih prodinstamo, potom dodamo peršin, sve kratko promiješamo, podlijemo vinom.
Kad zavrije, vratimo odreske tune u posudu i lagano sve zajedno prokuhamo da vino ispari. Sklonimo s vatre, gotovo je.
Savjet: Obično nemamo tako velike tave ili niske posude u koju možemo smjestiti šest, a kamo li osam odrezaka. Zato ćemo se snaći ovako: u osnovnoj posudi (debljega dna) pržimo odreske koliko ih stane, a u dodatnoj tavi pržimo ostatak. Na kraju sve objedinimo u osnovnoj posudi i prokuhamo, uz okretanje i premještanje.

Novo

Pašticada od tune

Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo koje vuče korijenje iz...

Zoran Kosović: Moji recepti za kozice s medom, sashimi i tartar steak od tune

Kad se na prostranoj dubrovačkoj terasi Zorana Kosovića s...

Zagrebački sajam nautike, 22. – 26. 2. 2023: Katalog izlagača, nagradna igra, neretvanski lađari

Zagrebački sajam nautike mogao bi se ipak održati od...

RIJEKA: Međunarodna karnevalska povorka, 19. 2. 2023. u podne

Glavni događaj Riječkog karnevala je Međunarodna karnevalska povorka. To...

Pašticada od tune

Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo koje vuče korijenje iz Italije. U Veneciji i Veroni se još od 5. stoljeća priprema pastissada de caval s...

Zoran Kosović: Moji recepti za kozice s medom, sashimi i tartar steak od tune

Kad se na prostranoj dubrovačkoj terasi Zorana Kosovića s pogledom na Elafite i morsko plavetnilo, nakon jako dobre večere koju je domaćin s ljubavlju...

Jastog ili hlap na buzaru

Hlap ili jastog. Teško je razrješiva dilema koji je od ta dva raka slasniji. Razvikaniji je specijalitet jastog, čije se lagano, rahlo, bijelo meso...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here