Aktualno

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

POZIV NAUTIČARIMA: Glasajte za NAJBOLJE HRVATSKE MARINE 2023 na portalu nauticka-patrola.hr

Dragi naši gosti nautičari. Podsjećamo da je prvog dana...

KRALJEVICA: Lov na tunu TIRA TIRA, 12. 8.

Simulacija tradicionalnog tunolova održava se u Bakarcu kod Kraljevice...

TUNA: Sočni odresci u toču od crnih maslina

Neki ne vole tunu jer da im je to “jako suhi komad ribe”. Ovo je način pripreme s kojima tuna postaje najsočniji odrezak.

Sastojci (za 4 osobe):

6 do 8 odrezaka tune (ukupno 1 kg, može i malo više)
2 dl maslinovog ulja
10 dag crnih maslina (može i više, što više to bolje)
3 češnja češnjaka
2 dl bijelog vina
½ čajne šalice sitno sjeckanog peršina
sol
papar

Priprema:

Odreske debljine 1,5 cm začinimo solju i paprom i na dobro zagrijanom maslinovom ulju naglo popržimo sa svake strane po minutu i pol, tako da dobiju blago prženu boju. Izvadimo ih iz tave i odložimo u tanjur sa strane.
U istu tavu dodamo češnjak i brzo ga popržimo, tek da „baci miris“, dodamo sitnije nasjeckane masline i malo ih prodinstamo, potom dodamo peršin, sve kratko promiješamo, podlijemo vinom.
Kad zavrije, vratimo odreske tune u posudu i lagano sve zajedno prokuhamo da vino ispari. Sklonimo s vatre, gotovo je.
Savjet: Obično nemamo tako velike tave ili niske posude u koju možemo smjestiti šest, a kamo li osam odrezaka. Zato ćemo se snaći ovako: u osnovnoj posudi (debljega dna) pržimo odreske koliko ih stane, a u dodatnoj tavi pržimo ostatak. Na kraju sve objedinimo u osnovnoj posudi i prokuhamo, uz okretanje i premještanje.

Novo

Startala deseta Regata 1000 otoka

U Rijeci je danas deseti put za redom startala...

Dinastija Pičuljan i njihova fascinantna flota brodova

U hrvatskom nautičkom i ribolovnom svijetu brodice Pičuljan iz...

Kako je istarska pasara izrasla u prekrasnu Leidi

Leidi. Savršeno pristalo ime liniji prelijepih brodica pulskog brodograditelja...

Arba Nautika i njena flota brodica nije počela na Rabu, već na zagrebačkom asfaltu

Najprije je Boško Popara sagradio brod za sebe da...

KRALJEVICA: Lov na tunu TIRA TIRA, 12. 8.

Simulacija tradicionalnog tunolova održava se u Bakarcu kod Kraljevice u subotu 12. 8. 2023. od 19 sati. Nekoć su stanovnici Bakra živjeli od tunolova,...

ZADAR: Tuna, Sushi & Wine Festival, 18.-22. 4.

U Zadru se na Trgu Petra Zoranića održava već tradicionalni, sedmi gastro festival Sushi & Wine, od utorka 18. 4. do subote 22. 4....

Zapečeni inćuni s ružmarinom – delikatesa iz pećnice

Vrijeme je plave ribe. Ovogodišnji lovostaj za malu ribu završio je 15. veljače, ranije nego inače, tako da srdela i inćuna na ribarnicama ima...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here