Aktualno

Nezaboravni gost Nautičke patrole: Mirno počivaj Staki

Mirno počivaj Staki, ostao si s nama, nosimo te...

POREČ: Sajam vina Vinistra 2023, 5.-7. 5. (Mapa izlagača i program događanja)

Vinistra, najatraktivnija i najstarija istarska izložba vina otvara se...

Vrsar: Promotivna ponuda istarskih specijaliteta u 7 restorana i konoba, 5.-14.5

Od petaka 5. 5. 2023. u Vrsaru počinje već...

TUNA: Sočni odresci u toču od crnih maslina

Neki ne vole tunu jer da im je to “jako suhi komad ribe”. Ovo je način pripreme s kojima tuna postaje najsočniji odrezak.

Sastojci (za 4 osobe):

6 do 8 odrezaka tune (ukupno 1 kg, može i malo više)
2 dl maslinovog ulja
10 dag crnih maslina (može i više, što više to bolje)
3 češnja češnjaka
2 dl bijelog vina
½ čajne šalice sitno sjeckanog peršina
sol
papar

Priprema:

Odreske debljine 1,5 cm začinimo solju i paprom i na dobro zagrijanom maslinovom ulju naglo popržimo sa svake strane po minutu i pol, tako da dobiju blago prženu boju. Izvadimo ih iz tave i odložimo u tanjur sa strane.
U istu tavu dodamo češnjak i brzo ga popržimo, tek da „baci miris“, dodamo sitnije nasjeckane masline i malo ih prodinstamo, potom dodamo peršin, sve kratko promiješamo, podlijemo vinom.
Kad zavrije, vratimo odreske tune u posudu i lagano sve zajedno prokuhamo da vino ispari. Sklonimo s vatre, gotovo je.
Savjet: Obično nemamo tako velike tave ili niske posude u koju možemo smjestiti šest, a kamo li osam odrezaka. Zato ćemo se snaći ovako: u osnovnoj posudi (debljega dna) pržimo odreske koliko ih stane, a u dodatnoj tavi pržimo ostatak. Na kraju sve objedinimo u osnovnoj posudi i prokuhamo, uz okretanje i premještanje.

Novo

Nezaboravni gost Nautičke patrole: Mirno počivaj Staki

Mirno počivaj Staki, ostao si s nama, nosimo te...

POREČ: Sajam vina Vinistra 2023, 5.-7. 5. (Mapa izlagača i program događanja)

Vinistra, najatraktivnija i najstarija istarska izložba vina otvara se...

Vrsar: Promotivna ponuda istarskih specijaliteta u 7 restorana i konoba, 5.-14.5

Od petaka 5. 5. 2023. u Vrsaru počinje već...

ZADAR: Tuna, Sushi & Wine Festival, 18.-22. 4.

U Zadru se na Trgu Petra Zoranića održava već tradicionalni, sedmi gastro festival Sushi & Wine, od utorka 18. 4. do subote 22. 4....

Zapečeni inćuni s ružmarinom – delikatesa iz pećnice

Vrijeme je plave ribe. Ovogodišnji lovostaj za malu ribu završio je 15. veljače, ranije nego inače, tako da srdela i inćuna na ribarnicama ima...

Ječam s lignjama

Iako je ječam danas zapostavljen, nekada je imao značajnu ulogu u prehrani na Mediteranu. Osim kao kaša ili prilog uz mesna jela, koristio se...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here