Aktualno

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

TUNA: Sočni odresci u toču od crnih maslina

Neki ne vole tunu jer da im je to “jako suhi komad ribe”. Ovo je način pripreme s kojima tuna postaje najsočniji odrezak.

Sastojci (za 4 osobe):

6 do 8 odrezaka tune (ukupno 1 kg, može i malo više)
2 dl maslinovog ulja
10 dag crnih maslina (može i više, što više to bolje)
3 češnja češnjaka
2 dl bijelog vina
½ čajne šalice sitno sjeckanog peršina
sol
papar

Priprema:

Odreske debljine 1,5 cm začinimo solju i paprom i na dobro zagrijanom maslinovom ulju naglo popržimo sa svake strane po minutu i pol, tako da dobiju blago prženu boju. Izvadimo ih iz tave i odložimo u tanjur sa strane.
U istu tavu dodamo češnjak i brzo ga popržimo, tek da „baci miris“, dodamo sitnije nasjeckane masline i malo ih prodinstamo, potom dodamo peršin, sve kratko promiješamo, podlijemo vinom.
Kad zavrije, vratimo odreske tune u posudu i lagano sve zajedno prokuhamo da vino ispari. Sklonimo s vatre, gotovo je.
Savjet: Obično nemamo tako velike tave ili niske posude u koju možemo smjestiti šest, a kamo li osam odrezaka. Zato ćemo se snaći ovako: u osnovnoj posudi (debljega dna) pržimo odreske koliko ih stane, a u dodatnoj tavi pržimo ostatak. Na kraju sve objedinimo u osnovnoj posudi i prokuhamo, uz okretanje i premještanje.

Novo

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

Ribarski dani u Baškoj na Krku, 5.- 7.8.2022.

Prvog vikenda u kolovozu već tradicionalno se u Baškoj...

Jastog ili hlap na buzaru

Hlap ili jastog. Teško je razrješiva dilema koji je od ta dva raka slasniji. Razvikaniji je specijalitet jastog, čije se lagano, rahlo, bijelo meso...

Hobotnica s krumpirima – izvorni dalmatinski recept za peku i pećnicu

Kad ste ulovili ili nabavili hobotnicu, svakako je zamrznite na dva do tri dana, kako bi joj popucala čvrsta mišićna vlakna. Tradicionalno su se...

RUČAK A LA UVALA: Juha od kamena i rižoto od priljepaka

Svanulo je lijepo mirno sunčano jutro, u tihoj smo i skrovitoj uvali na sidru. Poslije zdravoga sna uživamo u brodskom kokpitu u tišini i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here