Aktualno

MITAN MARINA NA BOOTU Aleksandar Car: “Susret ljudi ne može zamijeniti nikakav Internet”

Aleksandra Cara, kapetana Mitan Marine upoznao sam baš ovdje...

INTERVJU Stipe Nevistić: “Iduće godine na Boot dolazimo i sa Pearlsea 56 poznatim kao Silver Arow”

Dusseldorf Boot show 2023. ulazi u svoju završnicu. Sazrjelo...

MARINA KORNATI I ILIRIJA D.D. Predstavljanje marine s dušom i Biograd Boat Showa na Bootu

Marina Kornati iz Biograda na Moru nastupa na nautičkom...

Brudet

Najbolji brudet je od miješane ribe. I nema bolje ako tome još dodamo nešto rakova samca ili koju manju grancigulu. U ovom slučaju, o kojem govore priložene slike, imali smo na raspolaganju ugora od oko dva kg. Kada smo maknuli glavu i rep, koji je pun sitnih kostiju, ostalo je oko kilu i pol ribe. Recept je isti kao i za miješanu ribu, s tim da smo proporcionalno dodali ostale sastojke. Od repa i glave za jednu drugi prigodu može se pripremiti riblja juha ili temeljac.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg miješane ribe (najbolje u moru očišćene i oprane)
  • 0,5 kg luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 paradajza (ili pelata)
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 3 žlice sjeckanog peršinovog lista
  • 3 žlice pasiranog paradajza (ili koncentrat)
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 dl kvasine
  • sol
  • papar
Sastojci za brudet i palentu
Sastojci za brudet i palentu / Foto: Mladen Gerovac
Ugor narezan za brudet
Ugor narezan za brudet / Foto: Mladen Gerovac

Priprema:

  1. Prva “tajna” je u tome da luka ide polovicu težine ribe i da se siječe krupno, a ostale slijede iz nje. U širu teču smjestimo luk na decilitru maslinovog ulja, lagano pirjamo dok ne opusti. Dodamo sjeckani češnjak da zamiriši. U međuvremenu razmutimo u prikladnoj posudi: decilitar maslinovog ulja, vino, kvasinu i koncentrat paradajza, sol i papar.
  2. Ulijemo u teču i dodamo dva oguljena i u križ zarezana paradajza. Posložimo ribu. Ako je potrebno dodamo vode da riba bude pokrivena. Protresemo i pustimo na jakoj vatri da zakipi. Nakon toga smanjimo vatru i pustimo da se lagano krčka.
  3. Povremeno protresemo teču. Vrijeme kuhanja: 35 – 45 minuta. Treba paziti da se riba ne skuha, ali da luk bude kuhan. Kad je kuhano, ubacimo u lonac još sjeckani peršin, još jednom protresemo i pustimo da se malo smiri. Prilog – dobra stara palenta.
Krupno rezani luk za brudet
Krupno rezani luk za brudet / Foto: Mladen Gerovac

Novo

Lokrumsko prokletstvo: “Neka je proklet svaki onaj koji uživa u otetom”

Lokrumsko prokletstvo jedno je od najvećih misterija na svijetu....

MITAN MARINA NA BOOTU Aleksandar Car: “Susret ljudi ne može zamijeniti nikakav Internet”

Aleksandra Cara, kapetana Mitan Marine upoznao sam baš ovdje...

INTERVJU Stipe Nevistić: “Iduće godine na Boot dolazimo i sa Pearlsea 56 poznatim kao Silver Arow”

Dusseldorf Boot show 2023. ulazi u svoju završnicu. Sazrjelo...

MARINA KORNATI I ILIRIJA D.D. Predstavljanje marine s dušom i Biograd Boat Showa na Bootu

Marina Kornati iz Biograda na Moru nastupa na nautičkom...

Jastog ili hlap na buzaru

Hlap ili jastog. Teško je razrješiva dilema koji je od ta dva raka slasniji. Razvikaniji je specijalitet jastog, čije se lagano, rahlo, bijelo meso...

Hobotnica s krumpirima – izvorni dalmatinski recept za peku i pećnicu

Kad ste ulovili ili nabavili hobotnicu, svakako je zamrznite na dva do tri dana, kako bi joj popucala čvrsta mišićna vlakna. Tradicionalno su se...

RUČAK A LA UVALA: Juha od kamena i rižoto od priljepaka

Svanulo je lijepo mirno sunčano jutro, u tihoj smo i skrovitoj uvali na sidru. Poslije zdravoga sna uživamo u brodskom kokpitu u tišini i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here