Aktualno

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

Brudet

Najbolji brudet je od miješane ribe. I nema bolje ako tome još dodamo nešto rakova samca ili koju manju grancigulu. U ovom slučaju, o kojem govore priložene slike, imali smo na raspolaganju ugora od oko dva kg. Kada smo maknuli glavu i rep, koji je pun sitnih kostiju, ostalo je oko kilu i pol ribe. Recept je isti kao i za miješanu ribu, s tim da smo proporcionalno dodali ostale sastojke. Od repa i glave za jednu drugi prigodu može se pripremiti riblja juha ili temeljac.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg miješane ribe (najbolje u moru očišćene i oprane)
  • 0,5 kg luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 paradajza (ili pelata)
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 3 žlice sjeckanog peršinovog lista
  • 3 žlice pasiranog paradajza (ili koncentrat)
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 dl kvasine
  • sol
  • papar
Sastojci za brudet i palentu
Sastojci za brudet i palentu / Foto: Mladen Gerovac
Ugor narezan za brudet
Ugor narezan za brudet / Foto: Mladen Gerovac

Priprema:

  1. Prva “tajna” je u tome da luka ide polovicu težine ribe i da se siječe krupno, a ostale slijede iz nje. U širu teču smjestimo luk na decilitru maslinovog ulja, lagano pirjamo dok ne opusti. Dodamo sjeckani češnjak da zamiriši. U međuvremenu razmutimo u prikladnoj posudi: decilitar maslinovog ulja, vino, kvasinu i koncentrat paradajza, sol i papar.
  2. Ulijemo u teču i dodamo dva oguljena i u križ zarezana paradajza. Posložimo ribu. Ako je potrebno dodamo vode da riba bude pokrivena. Protresemo i pustimo na jakoj vatri da zakipi. Nakon toga smanjimo vatru i pustimo da se lagano krčka.
  3. Povremeno protresemo teču. Vrijeme kuhanja: 35 – 45 minuta. Treba paziti da se riba ne skuha, ali da luk bude kuhan. Kad je kuhano, ubacimo u lonac još sjeckani peršin, još jednom protresemo i pustimo da se malo smiri. Prilog – dobra stara palenta.
Krupno rezani luk za brudet
Krupno rezani luk za brudet / Foto: Mladen Gerovac

Novo

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

Ribarski dani u Baškoj na Krku, 5.- 7.8.2022.

Prvog vikenda u kolovozu već tradicionalno se u Baškoj...

Jastog ili hlap na buzaru

Hlap ili jastog. Teško je razrješiva dilema koji je od ta dva raka slasniji. Razvikaniji je specijalitet jastog, čije se lagano, rahlo, bijelo meso...

Hobotnica s krumpirima – izvorni dalmatinski recept za peku i pećnicu

Kad ste ulovili ili nabavili hobotnicu, svakako je zamrznite na dva do tri dana, kako bi joj popucala čvrsta mišićna vlakna. Tradicionalno su se...

RUČAK A LA UVALA: Juha od kamena i rižoto od priljepaka

Svanulo je lijepo mirno sunčano jutro, u tihoj smo i skrovitoj uvali na sidru. Poslije zdravoga sna uživamo u brodskom kokpitu u tišini i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here