Aktualno

DALMATIA BOAT SHOW: Novi nautički sajam u Marini Baotić, 18. do 21. 4. 2024.

Od 18. do 21. 4. 2024. u Marini Baotić...

POZIV VINOLJUPCIMA Smotra istarskih vina u Gračišću, 1. 4. 2024.

Već 29 godina tradicionalno svakog Uskrsnog ponedjeljka u malom...

CROATIA NAUTIC SHOW, Marina Kaštela, 18-21. 4. 2024: 35 tvrtki predstavlja 80 brodova

U Marini Kaštela održava se od 18. do 21....

Brudet

Najbolji brudet je od miješane ribe. I nema bolje ako tome još dodamo nešto rakova samca ili koju manju grancigulu. U ovom slučaju, o kojem govore priložene slike, imali smo na raspolaganju ugora od oko dva kg. Kada smo maknuli glavu i rep, koji je pun sitnih kostiju, ostalo je oko kilu i pol ribe. Recept je isti kao i za miješanu ribu, s tim da smo proporcionalno dodali ostale sastojke. Od repa i glave za jednu drugi prigodu može se pripremiti riblja juha ili temeljac.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg miješane ribe (najbolje u moru očišćene i oprane)
  • 0,5 kg luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 paradajza (ili pelata)
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 3 žlice sjeckanog peršinovog lista
  • 3 žlice pasiranog paradajza (ili koncentrat)
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 dl kvasine
  • sol
  • papar
Sastojci za brudet i palentu
Sastojci za brudet i palentu / Foto: Mladen Gerovac
Ugor narezan za brudet
Ugor narezan za brudet / Foto: Mladen Gerovac

Priprema:

  1. Prva “tajna” je u tome da luka ide polovicu težine ribe i da se siječe krupno, a ostale slijede iz nje. U širu teču smjestimo luk na decilitru maslinovog ulja, lagano pirjamo dok ne opusti. Dodamo sjeckani češnjak da zamiriši. U međuvremenu razmutimo u prikladnoj posudi: decilitar maslinovog ulja, vino, kvasinu i koncentrat paradajza, sol i papar.
  2. Ulijemo u teču i dodamo dva oguljena i u križ zarezana paradajza. Posložimo ribu. Ako je potrebno dodamo vode da riba bude pokrivena. Protresemo i pustimo na jakoj vatri da zakipi. Nakon toga smanjimo vatru i pustimo da se lagano krčka.
  3. Povremeno protresemo teču. Vrijeme kuhanja: 35 – 45 minuta. Treba paziti da se riba ne skuha, ali da luk bude kuhan. Kad je kuhano, ubacimo u lonac još sjeckani peršin, još jednom protresemo i pustimo da se malo smiri. Prilog – dobra stara palenta.
Krupno rezani luk za brudet
Krupno rezani luk za brudet / Foto: Mladen Gerovac

Novo

DALMATIA BOAT SHOW: Novi nautički sajam u Marini Baotić, 18. do 21. 4. 2024.

Od 18. do 21. 4. 2024. u Marini Baotić...

Ljudi koji su ACI marinama udahnuli dušu

Ovo su sjećanja i svjedočenja zaposlenika koji su od...

BORIS GAŠPERINI, direktor ACI marine Umag: Gost je – kralj!

Marina je sasvim promijenila Umag i odnos tamošnjih ljudi...

ACI MARINA JEZERA: Najzaslužniji čovjek što su Jezera dobila marinu je – Drago Pirija

Drago Pirija, najzaslužniji čovjek što su Jezera dobila marinu,...

Zapečeni inćuni s ružmarinom – delikatesa iz pećnice

Vrijeme je plave ribe. Ovogodišnji lovostaj za malu ribu završio je 15. veljače, ranije nego inače, tako da srdela i inćuna na ribarnicama ima...

Ječam s lignjama

Iako je ječam danas zapostavljen, nekada je imao značajnu ulogu u prehrani na Mediteranu. Osim kao kaša ili prilog uz mesna jela, koristio se...

Pašticada od tune

Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo koje vuče korijenje iz Italije. U Veneciji i Veroni se još od 5. stoljeća priprema pastissada de caval s...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here