Aktualno

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo nagradu „Joža Horvat“ za najbolje putopise

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo je književnu nagradu „Joža Horvat“...

MITAN MARINA: Modna revija “Mitan fashion show”, 25. 7. 2024.

Nakon što se prošlog tjedna u Mitan Marini u...

Prihvaćena su nova pravila regate i opreme tradicijskih barki za sjevernu Dalmaciju

Srpanj, kolovoz i rujan krcati su terminima regata tradicijskih...

Brudet

Najbolji brudet je od miješane ribe. I nema bolje ako tome još dodamo nešto rakova samca ili koju manju grancigulu. U ovom slučaju, o kojem govore priložene slike, imali smo na raspolaganju ugora od oko dva kg. Kada smo maknuli glavu i rep, koji je pun sitnih kostiju, ostalo je oko kilu i pol ribe. Recept je isti kao i za miješanu ribu, s tim da smo proporcionalno dodali ostale sastojke. Od repa i glave za jednu drugi prigodu može se pripremiti riblja juha ili temeljac.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg miješane ribe (najbolje u moru očišćene i oprane)
  • 0,5 kg luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 paradajza (ili pelata)
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 3 žlice sjeckanog peršinovog lista
  • 3 žlice pasiranog paradajza (ili koncentrat)
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 dl kvasine
  • sol
  • papar
Sastojci za brudet i palentu
Sastojci za brudet i palentu / Foto: Mladen Gerovac
Ugor narezan za brudet
Ugor narezan za brudet / Foto: Mladen Gerovac

Priprema:

  1. Prva “tajna” je u tome da luka ide polovicu težine ribe i da se siječe krupno, a ostale slijede iz nje. U širu teču smjestimo luk na decilitru maslinovog ulja, lagano pirjamo dok ne opusti. Dodamo sjeckani češnjak da zamiriši. U međuvremenu razmutimo u prikladnoj posudi: decilitar maslinovog ulja, vino, kvasinu i koncentrat paradajza, sol i papar.
  2. Ulijemo u teču i dodamo dva oguljena i u križ zarezana paradajza. Posložimo ribu. Ako je potrebno dodamo vode da riba bude pokrivena. Protresemo i pustimo na jakoj vatri da zakipi. Nakon toga smanjimo vatru i pustimo da se lagano krčka.
  3. Povremeno protresemo teču. Vrijeme kuhanja: 35 – 45 minuta. Treba paziti da se riba ne skuha, ali da luk bude kuhan. Kad je kuhano, ubacimo u lonac još sjeckani peršin, još jednom protresemo i pustimo da se malo smiri. Prilog – dobra stara palenta.
Krupno rezani luk za brudet
Krupno rezani luk za brudet / Foto: Mladen Gerovac

Novo

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo nagradu „Joža Horvat“ za najbolje putopise

Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo je književnu nagradu „Joža Horvat“...

Marija Grčić Sultanija, prva hrvatska žena-mornar plovila je odjevena kao muškarac

Prva žena pomorac u Hrvatskoj zvala se Marija Grčić....

MITAN MARINA: Modna revija “Mitan fashion show”, 25. 7. 2024.

Nakon što se prošlog tjedna u Mitan Marini u...

Prihvaćena su nova pravila regate i opreme tradicijskih barki za sjevernu Dalmaciju

Srpanj, kolovoz i rujan krcati su terminima regata tradicijskih...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda...) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te...

Zapečeni inćuni s ružmarinom – delikatesa iz pećnice

Vrijeme je plave ribe. Ovogodišnji lovostaj za malu ribu završio je 15. veljače, ranije nego inače, tako da srdela i inćuna na ribarnicama ima...

Ječam s lignjama

Iako je ječam danas zapostavljen, nekada je imao značajnu ulogu u prehrani na Mediteranu. Osim kao kaša ili prilog uz mesna jela, koristio se...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here