Aktualno

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

Jastog ili hlap na buzaru

Hlap ili jastog. Teško je razrješiva dilema koji je od ta dva raka slasniji. Razvikaniji je specijalitet jastog, čije se lagano, rahlo, bijelo meso nalazi u repu. Hlap odnosno rarog (u južnoj ga Dalmaciji zovu i karlo) brani svoj ugled velikim kliještima punim čak nešto sočnijeg mesa nego što je ono u jastogovu repu. Iako je riječ o dva različita raka, pripremaju se na iste načine, a oba se često i nude pod istim imenom, kao jastog ili na engleskom lobster.

Za pripremu specijaliteta i od hlapa i od jastoga bilo bi dobro da ih do lonca dopremite žive. Živi se rakovi potope u kipuću slanu vodu (ako je moguće, najbolje u mješavini pola morske, pola slane vode) i kuhaju ovisno o težini. Oni oko kilograma kuhaju se 15 minuta, a veći 25 minuta, u poklopljenom loncu. Kad su kuhani, i jastog i hlap pocrvene.

Sastojci (za 4 do 5 osoba):

  • jedan jastog ili hlap od 1 – 1,5 kg
  • pola kilograma špageta
  • 1 veći luk
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 dl bijelog vina
  • 1-2 žlice prezla
  • sitno sjeckani list svježeg peršina
  • pola dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar
Hlap na buzaru sa špagetama restorana Mamalu u Valunu na Cresu
Hlap na buzaru sa špagetama restorana Mamalu u Valunu na Cresu / Foto: Restoran Mamalu

Priprema:

Jastoga stavimo kuhati kako je prethodno u tekstu opisano. Kuhanog jastoga izvadimo da se ohladi. Možemo ga ostaviti cijeloga, kako bi kod posluživanja izgledao atraktivnije, ali buzara će biti ukusnija ako ga rasječemo na komade: rep na dijelove široke po 3 do 4 cm, a klješta raspolovimo.
U vodu u kojoj smo kuhali jastoga stavimo kuhati špagete (ili drugu tjesteninu), a prije toga oko pola litre odlijemo na stranu za dodavanje buzari.
Dok se špagete kuhaju, pripremimo bijelu buzaru, po osnovnom receptu. U niskom loncu ili tavi na maslinovom ulju ispržimo sitno sjeckani luk, kad požuti dodamo sitno sjeckani češnjak, posolimo i popaprimo, podlijemo s malo bijelog vina i vode u kojoj smo kuhali raka. Dodamo nasječene komada raka, zajedno s tekućinom koju su otpustili, pospemo sitno sjeckanim peršinom i dodamo žlicu – dvije prezla. Pustimo da još malo krčka, dok se špagete skuhaju. Ocijedimo ih i izvadimo u posudu za posluživanje, pa po njima prelijemo buzaru i složimo rakove.

Naslovna fotografija: Hlap na buzaru sa špagetama u restoranu Mare Proversa na Kornatima / Foto: Facebook Mare Proversa

Novo

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

Ribarski dani u Baškoj na Krku, 5.- 7.8.2022.

Prvog vikenda u kolovozu već tradicionalno se u Baškoj...

Rižoto s kozicama

Na brodu često kuhamo rižu za brzi, nezahtjevni ručak. Ali kada uspijemo nabaviti svježe kozice, jednostavni rižoto se pretvara u vrhunsku gozbu. Sastojci za (4...

Hobotnica s krumpirima – izvorni dalmatinski recept za peku i pećnicu

Kad ste ulovili ili nabavili hobotnicu, svakako je zamrznite na dva do tri dana, kako bi joj popucala čvrsta mišićna vlakna. Tradicionalno su se...

RUČAK A LA UVALA: Juha od kamena i rižoto od priljepaka

Svanulo je lijepo mirno sunčano jutro, u tihoj smo i skrovitoj uvali na sidru. Poslije zdravoga sna uživamo u brodskom kokpitu u tišini i...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here