Aktualno

MITAN MARINA NA BOOTU Aleksandar Car: “Susret ljudi ne može zamijeniti nikakav Internet”

Aleksandra Cara, kapetana Mitan Marine upoznao sam baš ovdje...

INTERVJU Stipe Nevistić: “Iduće godine na Boot dolazimo i sa Pearlsea 56 poznatim kao Silver Arow”

Dusseldorf Boot show 2023. ulazi u svoju završnicu. Sazrjelo...

MARINA KORNATI I ILIRIJA D.D. Predstavljanje marine s dušom i Biograd Boat Showa na Bootu

Marina Kornati iz Biograda na Moru nastupa na nautičkom...

RUČAK A LA UVALA: Juha od kamena i rižoto od priljepaka

Svanulo je lijepo mirno sunčano jutro, u tihoj smo i skrovitoj uvali na sidru. Poslije zdravoga sna uživamo u brodskom kokpitu u tišini i miomirisima mediterana, svježini jutra i bistrini mora. I u uz jutarnju kavicu neobavezno raspredamo. Što ćemo danas raditi? Ništa. Kupati se, sunčati, čitati, plivati, roniti u ovom prelijepom čistom plavetnilu … A za ručak?

E, tu smo. Stekli su se uvjeti za jednu dobru prigodnu juhicu. I za još jedno jelo koje se savršeno uklapa u dan i ambijent. No, krenimo redom. Nakon laganog doručka, u najljepše doba dana za kupanje, plivanje i ronjenje, prije nego što upeče zvizdan, neka cijela posada krene u nabavku materijala za savršeni – ručak a la uvala.

Dakle peraje na noge, maske i disalice na glavu – i u potragu uz stjenoviti dio obale za šupljikavim kamenom, ne većim od osrednje glavice zelja. Kad svako donese svoj «ulov» pristupa se izboru. Odmah eliminiramo one s prstacima i nedoraslim pidoćima (dagnjama).

Pobjeđuje onaj kamen koji najviše obećava s mikro tajnama u svojim šupljinama. Ostale kamenonosce pošaljemo da vrate kamenje gdje su ga našli. I usput donesu kojega ogrca i račića samca. Budući da je kamen ipak glavni sastojak ovog jela, mirno ćemo ga nazvati:

Kamen u moru s priljepcima
Kamen u moru s priljepcima / Foto: Robert Kaštelan

Juha od kamena

Kamen ne čistimo (ispran je dok smo ga kroz more nosili na brod), već ga cijelog stavimo u dovoljno veliku posudu za kuhanje juhe. Ostalo – znate: mrkva, peršun, celer, ako ga ima, jedan paradajz, može i jedna mala svježa paprika i jedna mali luk, malo soli. Kuha se dok se ne skuha povrće. Kamen se izvadi i vrati u more gdje će se ubrzo naseliti novi stanovnici. Juha se procijedi talog se baci, ukuha se riža i vrati se povrće.

No da se sada vratimo na početak pothvata Ručak a la uvala. Dok se kuhar(ica) bavi juhom i kamenom, ostatak posade kreće u novi «lov». Traži se što više najljepših i najčišćih primjeraka priljepaka. To su one plosnate nazubljene školjkice, čvrsto priljubljene na plosnati dio kamena i nema djelića morske obale gdje ih nema. Pribor za njihovo oslobađanje je: jači nožić, kantica, cjedilo, može i mrežasta vrećica i – strpljenje Kad se opet skupimo s ulovom, spremni smo za drugi specijalitet dana:

Juha od kamena
Juha od kamena / Foto: Mladen Gerovac

Rižoto od priljepaka

Treba nam:

  • 10 šaka priljepaka
  • 40 dg riže (1/2 litre)
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 šaka sjeckanog peršinova lista
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • žlica soli
  • papar

U litri vode kratko kuhamo priljepke da se odvoje. Procijedimo, vodu sačuvamo. Onima koji nisu ispali, žlicom ili nožem pomognemo da se odvoje. Meso stavimo na stranu. U dovoljno velikoj posudi (kuhanjem – riže bude triput više) na maslinovom ulju dinstamo na kockice narezani luk. Kad postane staklast, dodamo sjeckani češnjak i peršin, ostavimo da puste miris. Na to stavimo rižu i uz miješanje kratko je prodinstamo. U vodu u kojoj su se kuhali priljepci, vratimo meso, ubacimo sol i papar, pomiješamo i uz povremeno miješanje pomalo dodajemo riži. Kad ponestane tog toča dolijemo mješavinu 4 dl vode i 1 dl vina. Pustimo da zakipi, smanjimo plamen i kad miješanjem ustanovimo da bi se riža mogla primiti, posudu dobro poklopimo, ugasimo vatru i ostavimo da riža poklopljena upije preostalu tekućinu.

Salata po izboru: zelene vjerojatno nema, dakle miješana – paradajz, paprika, krastavci, luk … Može i od zelja, ako smo ga kupili i oštri nož ponijeli.

I jasno da vas nakon kuhanja i objeda čeka pranje posuđa. Patent za pustu uvalu je ostaviti suđe u plićaku pa da se preko noći mali stanovnici mora pobrinu za ostatke hrane. Ali pravilo je: oprati u morskoj vodi, isplahnuti u slatkoj, a otpatke staviti u vreću za smeće i odložiti u prvi kontejner na obali. Ugodna plovidba i dobar tek.

Novo

Lokrumsko prokletstvo: “Neka je proklet svaki onaj koji uživa u otetom”

Lokrumsko prokletstvo jedno je od najvećih misterija na svijetu....

MITAN MARINA NA BOOTU Aleksandar Car: “Susret ljudi ne može zamijeniti nikakav Internet”

Aleksandra Cara, kapetana Mitan Marine upoznao sam baš ovdje...

INTERVJU Stipe Nevistić: “Iduće godine na Boot dolazimo i sa Pearlsea 56 poznatim kao Silver Arow”

Dusseldorf Boot show 2023. ulazi u svoju završnicu. Sazrjelo...

MARINA KORNATI I ILIRIJA D.D. Predstavljanje marine s dušom i Biograd Boat Showa na Bootu

Marina Kornati iz Biograda na Moru nastupa na nautičkom...

Jastog ili hlap na buzaru

Hlap ili jastog. Teško je razrješiva dilema koji je od ta dva raka slasniji. Razvikaniji je specijalitet jastog, čije se lagano, rahlo, bijelo meso...

Hobotnica s krumpirima – izvorni dalmatinski recept za peku i pećnicu

Kad ste ulovili ili nabavili hobotnicu, svakako je zamrznite na dva do tri dana, kako bi joj popucala čvrsta mišićna vlakna. Tradicionalno su se...

TUNA: Sočni odresci u toču od crnih maslina

Neki ne vole tunu jer da im je to “jako suhi komad ribe”. Ovo je način pripreme s kojima tuna postaje najsočniji odrezak. Sastojci (za...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here