Aktualno

CENTAR MARITIMNE BAŠTINE U KRKU: Čudesan svijet Željka Skomeršića

O Željku Skomeršiću i njegovom osobitom doprinosu čuvanju pomorske...

JELSA: Predstavljanje svježih maslinovih ulja u kušaonici Seca u Gdinju

Predstavljanje svježih maslinovih ulja s područja općine Jelsa uz...

40. RIJEKA BOAT SHOW: Glavna zvijezda sajma brodica škvera Brnabić s Raba

Na starome mjestu, na Gatu Karoline Riječke u tijeku...

RUČAK A LA UVALA: Juha od kamena i rižoto od priljepaka

Svanulo je lijepo mirno sunčano jutro, u tihoj smo i skrovitoj uvali na sidru. Poslije zdravoga sna uživamo u brodskom kokpitu u tišini i miomirisima mediterana, svježini jutra i bistrini mora. I u uz jutarnju kavicu neobavezno raspredamo. Što ćemo danas raditi? Ništa. Kupati se, sunčati, čitati, plivati, roniti u ovom prelijepom čistom plavetnilu … A za ručak?

E, tu smo. Stekli su se uvjeti za jednu dobru prigodnu juhicu. I za još jedno jelo koje se savršeno uklapa u dan i ambijent. No, krenimo redom. Nakon laganog doručka, u najljepše doba dana za kupanje, plivanje i ronjenje, prije nego što upeče zvizdan, neka cijela posada krene u nabavku materijala za savršeni – ručak a la uvala.

Dakle peraje na noge, maske i disalice na glavu – i u potragu uz stjenoviti dio obale za šupljikavim kamenom, ne većim od osrednje glavice zelja. Kad svako donese svoj «ulov» pristupa se izboru. Odmah eliminiramo one s prstacima i nedoraslim pidoćima (dagnjama).

Pobjeđuje onaj kamen koji najviše obećava s mikro tajnama u svojim šupljinama. Ostale kamenonosce pošaljemo da vrate kamenje gdje su ga našli. I usput donesu kojega ogrca i račića samca. Budući da je kamen ipak glavni sastojak ovog jela, mirno ćemo ga nazvati:

Kamen u moru s priljepcima
Kamen u moru s priljepcima / Foto: Robert Kaštelan

Juha od kamena

Kamen ne čistimo (ispran je dok smo ga kroz more nosili na brod), već ga cijelog stavimo u dovoljno veliku posudu za kuhanje juhe. Ostalo – znate: mrkva, peršun, celer, ako ga ima, jedan paradajz, može i jedna mala svježa paprika i jedna mali luk, malo soli. Kuha se dok se ne skuha povrće. Kamen se izvadi i vrati u more gdje će se ubrzo naseliti novi stanovnici. Juha se procijedi talog se baci, ukuha se riža i vrati se povrće.

No da se sada vratimo na početak pothvata Ručak a la uvala. Dok se kuhar(ica) bavi juhom i kamenom, ostatak posade kreće u novi «lov». Traži se što više najljepših i najčišćih primjeraka priljepaka. To su one plosnate nazubljene školjkice, čvrsto priljubljene na plosnati dio kamena i nema djelića morske obale gdje ih nema. Pribor za njihovo oslobađanje je: jači nožić, kantica, cjedilo, može i mrežasta vrećica i – strpljenje Kad se opet skupimo s ulovom, spremni smo za drugi specijalitet dana:

Juha od kamena
Juha od kamena / Foto: Mladen Gerovac

Rižoto od priljepaka

Treba nam:

  • 10 šaka priljepaka
  • 40 dg riže (1/2 litre)
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 šaka sjeckanog peršinova lista
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • žlica soli
  • papar

U litri vode kratko kuhamo priljepke da se odvoje. Procijedimo, vodu sačuvamo. Onima koji nisu ispali, žlicom ili nožem pomognemo da se odvoje. Meso stavimo na stranu. U dovoljno velikoj posudi (kuhanjem – riže bude triput više) na maslinovom ulju dinstamo na kockice narezani luk. Kad postane staklast, dodamo sjeckani češnjak i peršin, ostavimo da puste miris. Na to stavimo rižu i uz miješanje kratko je prodinstamo. U vodu u kojoj su se kuhali priljepci, vratimo meso, ubacimo sol i papar, pomiješamo i uz povremeno miješanje pomalo dodajemo riži. Kad ponestane tog toča dolijemo mješavinu 4 dl vode i 1 dl vina. Pustimo da zakipi, smanjimo plamen i kad miješanjem ustanovimo da bi se riža mogla primiti, posudu dobro poklopimo, ugasimo vatru i ostavimo da riža poklopljena upije preostalu tekućinu.

Salata po izboru: zelene vjerojatno nema, dakle miješana – paradajz, paprika, krastavci, luk … Može i od zelja, ako smo ga kupili i oštri nož ponijeli.

I jasno da vas nakon kuhanja i objeda čeka pranje posuđa. Patent za pustu uvalu je ostaviti suđe u plićaku pa da se preko noći mali stanovnici mora pobrinu za ostatke hrane. Ali pravilo je: oprati u morskoj vodi, isplahnuti u slatkoj, a otpatke staviti u vreću za smeće i odložiti u prvi kontejner na obali. Ugodna plovidba i dobar tek.

Novo

Zlatno sidro 2023: MARINA FUNTANA – Svaki gost se ovdje osjeća kao doma

Voljom nautičara, koji su ispunili anketni upitnik objavljen na...

CENTAR MARITIMNE BAŠTINE U KRKU: Čudesan svijet Željka Skomeršića

O Željku Skomeršiću i njegovom osobitom doprinosu čuvanju pomorske...

JELSA: Predstavljanje svježih maslinovih ulja u kušaonici Seca u Gdinju

Predstavljanje svježih maslinovih ulja s područja općine Jelsa uz...

40. RIJEKA BOAT SHOW: Glavna zvijezda sajma brodica škvera Brnabić s Raba

Na starome mjestu, na Gatu Karoline Riječke u tijeku...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda...) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te...

Zapečeni inćuni s ružmarinom – delikatesa iz pećnice

Vrijeme je plave ribe. Ovogodišnji lovostaj za malu ribu završio je 15. veljače, ranije nego inače, tako da srdela i inćuna na ribarnicama ima...

Ječam s lignjama

Iako je ječam danas zapostavljen, nekada je imao značajnu ulogu u prehrani na Mediteranu. Osim kao kaša ili prilog uz mesna jela, koristio se...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here