Aktualno

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

RUČAK A LA UVALA: Juha od kamena i rižoto od priljepaka

Svanulo je lijepo mirno sunčano jutro, u tihoj smo i skrovitoj uvali na sidru. Poslije zdravoga sna uživamo u brodskom kokpitu u tišini i miomirisima mediterana, svježini jutra i bistrini mora. I u uz jutarnju kavicu neobavezno raspredamo. Što ćemo danas raditi? Ništa. Kupati se, sunčati, čitati, plivati, roniti u ovom prelijepom čistom plavetnilu … A za ručak?

E, tu smo. Stekli su se uvjeti za jednu dobru prigodnu juhicu. I za još jedno jelo koje se savršeno uklapa u dan i ambijent. No, krenimo redom. Nakon laganog doručka, u najljepše doba dana za kupanje, plivanje i ronjenje, prije nego što upeče zvizdan, neka cijela posada krene u nabavku materijala za savršeni – ručak a la uvala.

Dakle peraje na noge, maske i disalice na glavu – i u potragu uz stjenoviti dio obale za šupljikavim kamenom, ne većim od osrednje glavice zelja. Kad svako donese svoj «ulov» pristupa se izboru. Odmah eliminiramo one s prstacima i nedoraslim pidoćima (dagnjama).

Pobjeđuje onaj kamen koji najviše obećava s mikro tajnama u svojim šupljinama. Ostale kamenonosce pošaljemo da vrate kamenje gdje su ga našli. I usput donesu kojega ogrca i račića samca. Budući da je kamen ipak glavni sastojak ovog jela, mirno ćemo ga nazvati:

Kamen u moru s priljepcima
Kamen u moru s priljepcima / Foto: Robert Kaštelan

Juha od kamena

Kamen ne čistimo (ispran je dok smo ga kroz more nosili na brod), već ga cijelog stavimo u dovoljno veliku posudu za kuhanje juhe. Ostalo – znate: mrkva, peršun, celer, ako ga ima, jedan paradajz, može i jedna mala svježa paprika i jedna mali luk, malo soli. Kuha se dok se ne skuha povrće. Kamen se izvadi i vrati u more gdje će se ubrzo naseliti novi stanovnici. Juha se procijedi talog se baci, ukuha se riža i vrati se povrće.

No da se sada vratimo na početak pothvata Ručak a la uvala. Dok se kuhar(ica) bavi juhom i kamenom, ostatak posade kreće u novi «lov». Traži se što više najljepših i najčišćih primjeraka priljepaka. To su one plosnate nazubljene školjkice, čvrsto priljubljene na plosnati dio kamena i nema djelića morske obale gdje ih nema. Pribor za njihovo oslobađanje je: jači nožić, kantica, cjedilo, može i mrežasta vrećica i – strpljenje Kad se opet skupimo s ulovom, spremni smo za drugi specijalitet dana:

Juha od kamena
Juha od kamena / Foto: Mladen Gerovac

Rižoto od priljepaka

Treba nam:

  • 10 šaka priljepaka
  • 40 dg riže (1/2 litre)
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 šaka sjeckanog peršinova lista
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • žlica soli
  • papar

U litri vode kratko kuhamo priljepke da se odvoje. Procijedimo, vodu sačuvamo. Onima koji nisu ispali, žlicom ili nožem pomognemo da se odvoje. Meso stavimo na stranu. U dovoljno velikoj posudi (kuhanjem – riže bude triput više) na maslinovom ulju dinstamo na kockice narezani luk. Kad postane staklast, dodamo sjeckani češnjak i peršin, ostavimo da puste miris. Na to stavimo rižu i uz miješanje kratko je prodinstamo. U vodu u kojoj su se kuhali priljepci, vratimo meso, ubacimo sol i papar, pomiješamo i uz povremeno miješanje pomalo dodajemo riži. Kad ponestane tog toča dolijemo mješavinu 4 dl vode i 1 dl vina. Pustimo da zakipi, smanjimo plamen i kad miješanjem ustanovimo da bi se riža mogla primiti, posudu dobro poklopimo, ugasimo vatru i ostavimo da riža poklopljena upije preostalu tekućinu.

Salata po izboru: zelene vjerojatno nema, dakle miješana – paradajz, paprika, krastavci, luk … Može i od zelja, ako smo ga kupili i oštri nož ponijeli.

I jasno da vas nakon kuhanja i objeda čeka pranje posuđa. Patent za pustu uvalu je ostaviti suđe u plićaku pa da se preko noći mali stanovnici mora pobrinu za ostatke hrane. Ali pravilo je: oprati u morskoj vodi, isplahnuti u slatkoj, a otpatke staviti u vreću za smeće i odložiti u prvi kontejner na obali. Ugodna plovidba i dobar tek.

Novo

Pičuljanov brod Rab Patrol – čuvar hrvatskog mora

Javna ustanova More i krš nabavila je sredstvima Europske...

Sidž – sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine, Slano, 2. 8. 2022.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u...

Branje cvijeta soli u Solani Pag

Jutra u poljima Solane Pag novost je u ljetnoj...

Ribarski dani u Baškoj na Krku, 5.- 7.8.2022.

Prvog vikenda u kolovozu već tradicionalno se u Baškoj...

Jastog ili hlap na buzaru

Hlap ili jastog. Teško je razrješiva dilema koji je od ta dva raka slasniji. Razvikaniji je specijalitet jastog, čije se lagano, rahlo, bijelo meso...

Hobotnica s krumpirima – izvorni dalmatinski recept za peku i pećnicu

Kad ste ulovili ili nabavili hobotnicu, svakako je zamrznite na dva do tri dana, kako bi joj popucala čvrsta mišićna vlakna. Tradicionalno su se...

TUNA: Sočni odresci u toču od crnih maslina

Neki ne vole tunu jer da im je to “jako suhi komad ribe”. Ovo je način pripreme s kojima tuna postaje najsočniji odrezak. Sastojci (za...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here